irokohout 2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in Beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Irokohout in Rokkeveen.

 

irokohout 1Betekenis van de straatnaam

Iroko is een houtsoort afkomstig van Chlorophora regia en Chlorophora excelsa, beide voorkomend in het Afrikaanse regenwoud. 'Iroko' heet het bij ons, maar in Tropisch Afrika, de landen van het groeigebied zoals, Angola, Kameroen, Kongo, Ghana, Guinee, Mozambique heeft het allemaal andere namen.

De boom wordt gemiddeld 50 meter met een doorsnee van 75 tot maximaal 250 cm en heeft een takvrije stam van 15 tot 28 meter. Iroko lijkt uiterlijk vaag op teak en wordt ook wel Afrikaans- en/of kambalateak genoemd. Een misleidende benaming die ook in Nederland voorkomt.

 

irokohout

Hardhout Iroko (Milicia excelsa)
Foto van: Abarmot

Toepassingen van het hout

Van fineer voor de meubelindustrie tot spanten en dekken voor de scheepsbouw. De positieve eigenschappen maakt het hout geschikt voor velerlei toepassingen. Parket, raam- en deurkozijnen, gevelbetimmering, trappen en traptreden, maar ook houtsnij- draai- en beeldhouwwerk.

 

Meer informatie
Op Wikipedia leest u meer over Iroko hout.

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Door: Dorien Makkink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-