everweide 1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Everweide in Seghwaert.

 

everweide 2 everweide 3

 

Betekenis van de straatnaam:

everzwijnDe ever wordt ook wel everzwijn of wildzwijn genoemd. De ever komt voor in grote delen van Europa, Noord-Afrika en Azië. Ze leven met name in bosrijke omgevingen. De ever is een zoogdier dat op een varken lijkt. Het verschil is dat de ever een borstelige vacht heeft en het mannetje, de keiler, heeft twee kromme slagtanden.

De biggetjes, of frislingen, blijven een week bij hun moeder in het nest, daarna voegen ze zich weer bij de rest van de groep. Everbiggen hebben ter camouflage horizontale strepen, ook wel zwijnenpyjama genoemd. Als de zeugen jongen hebben kunnen ze agressief worden tegen mensen, mochten deze te dichtbij komen.

Het gewicht van een wild zwijn varieert, in de Franse Ardennen weegt een volwassen mannetje rond de 200 kg, maar in Roemenië komen wilde zwijnen voor met een gewicht van 300 kg. De biggen zijn bij de geboorte ongeveer 1,1 kilogram zwaar.

Evers zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. Het zijn omnivoren en ze eten veel gewassen als maïs, erwten, bonen, sommige aardappelrassen, granen, bieten en eikels, kastanjes en op de grond gevallen fruit.

De ever komt in grote delen van Europa (inclusief Nederland), Azië en Noord-Afrika voor. In 1862 stierven ze in Nederland uit door overbejaging, maar prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, liet in 1907 wilde zwijnen uit Tsjechië en Mecklenburg uitzetten om ook in Nederland weer op de zwijnen te kunnen jagen. Op dit moment zijn er populaties wilde everzwijnen op de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg in Limburg.

 

Achtergrondinformatie

Het woord ‘ever’ komt ook voor in de Germaanse naam Everwin of Eberwin, waarbij ‘ever’ everzwijn betekent en ‘win’ vriend. Samen betekent dit ‘vriend van de evermoed’.

 

Verder lezen/bronnen:

•             http://www.heiligen.net/pdf/E/EVERWIN.pdf

•             https://nl.wikipedia.org/wiki/Wild_zwijn

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Wendy Vroedsteijn

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-