F5DBC933 A99A 40B4 8BAA 2B5354DA18B6Afgelopen week werd Stephanie Kiekens op haar werk verrast door wethouder Bouke Velzen en Patrick Verhoef, directeur van de Binnenbaan. Stephanie werd in het zonnetje gezet omdat ze 40 jaar werkzaam is bij de Binnenbaan. Naast mooie woorden ontving ze bloemen, een financieel compliment en een horloge.

Het feestelijke moment vond plaats te midden van de bedrijvigheid op Tuingezel, waar Stephanie sinds 2021 gedetacheerd is via de Binnenbaan. Bij Tuingezel is ze het stralende middelpunt van de cadeauwinkel en de to-go koffiehoek, runt ze met passie en inzet  deze bijzondere plek waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen. Tuingezel biedt dagbesteding aan kwetsbare burgers, waaronder mensen met dementie.

 

Verrassing en complimenten 

59893E59 10A3 41BD B89E 8512F04233EDDirecteur Peter Hop van Tuingezel prees Stephanie voor haar buitengewone inzet, flexibiliteit en haar warme omgang met de deelnemers van Tuingezel. Hij overhandigde haar bloemen en een cadeaubon als blijk van waardering. Wethouder Bouke Velzen complimenteerde Stephanie voor haar indrukwekkende 40-jarige dienstverband bij één werkgever, iets wat tegenwoordig zeldzaam is. Patrick Verhoef van de Binnenbaan sloot de rij van waardering af met een prachtig boeket bloemen en een stijlvol horloge. Het feestelijk moment werd afgerond met koffie en gebak voor alle deelnemers van de dagbesteding.

Leven vol uitdagingen

07D96ADC CC63 4AFA AAE8 866EB358AF8FStephanie verhuisde op haar 11de na de scheiding van haar ouders vanuit Den Haag naar Zoetermeer. “Ik moest erg wennen om van een stad in een dorp te komen wonen. In Den Haag zat ik op een vrije school en toen moest ik ineens naar een klein schooltje", legt de inmiddels 59-jarige Zoetermeerse uit. Stephanie, die geboren is met een groeistoornis en daardoor klein is gebleven werd in Zoetermeer op school ineens gepest. Stephanie heeft door het vele pesten in Zoetermeer, geen warme herinneringen aan die tijd op school in tegenstelling tot haar school in Den Haag. Na de middelbare school was een baan vinden een uitdaging voor Stephanie. ”Door mijn lengte van 1.40 zagen veel bedrijven vooral obstakels en volgde er vaak een afwijzing. De maatschappij is helaas niet ingesteld op kleinere mensen", legt ze uit. Stephanie deed in die tijd veel vrijwilligerswerk voor het jongerencentrum in de boerderij. Via een tip van haar vader kon ze aan de slag bij DSW (nu de Binnenbaan) op de locatie in Rijswijk. De Binnenbaan begeleidt mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan. Stephanie begon daar met het omzetten van teksten naar braille, later ging ze werken bij het administratief centrum als telefoniste, maar maakte ze ook ponsplaatjes voor een verzekeringsmaatschappij, typte en faxte ze teksten en brieven. Door de vaste baan kon ze op zichzelf gaan wonen en werd ze echt onafhankelijk.

Van Zoetelaar naar Tuingezel 

In 1999 begon Stephanie bij de toen net nieuw geopende lunchroom de Zoetelaar, in de Dorpsstraat. Eerst in de bediening daarna in de Chocotoko, de chocolaterie van de Zoetelaar waar ze workshops bonbons maken gaf. Door bezuinigingen kwam er na 17 jaar een einde aan haar loopbaan bij de Zoetelaar. Een grote klap voor Stephanie, die het enorm naar haar zin had. "De combinatie van creatief bezig zijn en de omgang met klanten vond ik een hele leuke combinatie”, vertelt Stephanie.  Er volgde na de Zoetelaar nog een leuke baan achter de kassa bij kringloopwinkel de Springplank toen Tuingezel op haar pad kwam.

Toewijding in de cadeauwinkel en een beetje extra

Bij Tuingezel is Stephanie het gezicht van de cadeau- en de to go winkel waar ze 4 dagen per week aanwezig is. Stephanie, die inmiddels artrose heeft in haar benen en rug, werkt nog 30 uur. “Ik verkoop de door de deelnemers gemaakte artikelen, pak ze leuk in en hou de winkel netjes. In de winkel verkopen we ook koffie, thee, limonade en lekkers voor to go.” Daarnaast houdt ze de toiletten schoon, ondersteunt ze de groep bij de lunch en helpt ze deelnemers als het rustig is in de winkel. Stephanie: “Ik hou van creatief bezig zijn. Op stille momenten pak ik mijn haakwerk erbij of maak ik alvast onderdelen klaar voor de deelnemers. Ik heb jarenlang mijn moeder die dementie had verzorgd dus snap heel goed wat dementie inhoud en met je doet. Ik geniet nu van de gesprekken met de deelnemers, waar je een mooie band mee opbouwt. Ik heb het soms wel moeilijk als ze naar een verpleeghuis gaan of overlijden.”

Tuingezel is gevestigd op het terrein van Speelboerderij het Buitenbeest aan de Voorweg. Stephanie heeft daar de perfecte combinatie gevonden: menselijke interactie, omgang met dieren en de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Hierdoor kijkt Stephanie ernaar uit om nog vele jaren met plezier haar carrière voort te zetten. 

Tekst: Monica Lausberg

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-