Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Gaat het goed komen?

schrijfletters

Eindelijk dringt het tot de politiek door dat Neerlands hoop slecht is in lezen. Maar helaas is men niet in staat om te zien dat eigen falen hieraan ten grondslag ligt. Een van de factoren die de leesvaardigheid van onze hoop negatief beïnvloedt, is de onderwijsachterstand van een bepaalde groep kinderen. En ja, met hen zou je kunnen beginnen om dat aan te pakken.
Zoals steeds maar weer, hoog in de ivoren toren zitten de beleidsmakers te bedenken wat ze nu weer eens zullen verzinnen. Waar is hun lerend vermogen? Blijkbaar nog steeds gebruiken ze die positie om met ideeën te komen, in plannen uitwerken en gaan plannen om uit te laten voeren. Met de nadruk op laten, want tja, iets bedenken is niet moeilijk, vooral als je denkt niet te hoeven luisteren naar de mensen die het moeten uitvoeren of beter, voor wie het echt is bedoeld.
Met enig argwaan bekijk ik dan ook het convenant in Zoetermeer waarin zich heel belangrijk voelende partijen met elkaar afspraken hebben gemaakt om deze achterstanden terug te dringen.
Er worden plannen uitgedacht, in een boekje geschreven, van een handleiding en een afvinklijstje voorzien en met de nodige toeters en bellen vanuit de ivoren toren uitgestort zo het werkveld in.
Wanneer komen de beleidsmakers eens op het idee om aan het kind met onderwijsachterstand en zijn directe omgeving, te vragen wat zij nodig hebben. Dat scheelt een hoop geld en frustratie.
Het is maar een idee.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-