Jill skate4air
De Zoetermeerse Jill Oosterbaan heeft CF, de erfelijke stofwisselingsziekte Cystic Fibrosis. Deze ziekte, ook wel taaislijmziekte, speelt een heel erg grote rol in haar leven. Ondanks het vele ziek zijn zet Jill zich in voor Skate4Air en gaat eind deze maand naar Zweden om geld bij elkaar te schaatsen.


Website beeld 2 Blog 15 JillJill is geboren met de ziekte CF en heeft daardoor van kinds af aan al veel in het ziekenhuis gelegen met bv longinfectie's. Ze heeft diabetes en kreeg een levertransplantatie op haar 19de omdat de lever door de CF beschadigd raakte. Jill is nu 30 jaar oud en woont samen met haar vriend, die ook CF heeft, en haar honden in Oosterheem.
Jill: “27 februari ga ik met Skate4Air naar Zweden om op 1 maart van zonsopgang tot zonsondergang zo veel mogelijk kilometers te schaatsen. Dit is ongeveer 11 uur. Hiervoor laat ik mij sponsoren en het geld gaat gebruikt worden voor onderzoek naar Cystic Fibrosis.” Dit jaar wordt geld opgehaald voor onderzoek naar buikklachten bij de ziekte Cystic Fibrosis. Als je cystic fibrosis hebt, dan is het slijm door het hele lichaam heen te taai. Hierdoor werken diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed en wordt de functie van deze organen steeds slechter. Met de resultaten van het onderzoek kan de buikpijn beter bestreden worden en wordt gezocht naar de oorzaak van de problemen.

 

Trainen ondanks veel ziek zijn

Blog 13 Jill Website beeld 3Trainen is niet altijd vanzelfsprekend voor Jill, die eind vorig jaar weer drie weken in het ziekenhuis moest doorbrengen door haar ziekte. Twee dagen later meldde ze zich alweer bij de fysio om te starten met sporten, maar ze moet haar lijf goed in de gaten houden. Jill: “Mijn doel in Zweden is 80 kilometer schaatsen. Dat zou een realistisch doel moeten zijn als er nu niks tegen gaat zitten, maar ja garantie tot aan de deur natuurlijk. Ik heb niet in de hand hoe mijn CF zich gaat gedragen.”
Het doel is om de volle 11 uur te gaan schaatsen, maar de organisatie van Skate4Air weet ook dat dat voor mensen met cf niet altijd haalbaar is. Als het niet gaat, mag Jill dan ook een kortere afstand schaatsen. Jill: “Ik ga nu voor de tweede keer meedoen aan Skate4Air. 5 jaar geleden in 2019 heb ik ook meegedaan. Ik was toen net een week uit het ziekenhuis dus dat was erg pittig. Ook waren de weersomstandigheden niet goed waardoor het ijs ook niet goed was wat het nog zwaarder maakte. Het was dus echt bikkelen.”
Dit jaar hoopt Jill op betere omstandigheden. De challenge wordt weer in Zweden gehouden, maar veel noordelijker dan in 2019, waardoor het ijs heel waarschijnlijk een stuk beter is. Ook schaatst ze dit keer met een maatje, Nancy. “Vorige keer stond ik bijna de hele tocht alleen voor omdat ik te langzaam was/ben om andere schaatsers bij te houden. Deze keer heb ik een maatje, Nancy, die me de hele tocht bij gaat staan. Dat gaat denk ik echt een verschil voor me maken.”

 

Ook Jill steunen op weg naar Zweden?

Op de sponsorpagina van Jill Oosterbaan is te zien dat ze nu ongeveer halverwege haar doelbedrag is: €1098,- is al gedoneerd. Maar Jill wil heel graag het doelbedrag van €2000,- halen en hoopt dat er veel mensen zijn die haar willen steunen, en daarmee het onderzoek naar Cystic Fibrosis steunen.
Doneren kan via de skate4air pagina van Jill: Jill Oosterbaan - Until Cure Found

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-