stadsbeeldentuin2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Jannie van de Luijtgaarden

Beeldend kunstenaar

Jannie van de Luijtgaarden is in 1953 geboren in Den Haag maar woont nu alweer 41 jaar in Zoetermeer. Jannie is een autodidact: iemand die zichzelf iets heeft aangeleerd zonder formele opleiding.  “Ik kom niet uit een artistieke familie, daar was thuis eigenlijk geen geld voor”, vertelt Jannie. Jannie heeft HBO Maatschappelijk Werk gevolgd en daarvoor in de verpleging gewerkt. Haar belangstelling voor kunst werd gewekt toen ze meewerkte bij creatieve therapie, waarbij ze merkte dat het haar erg aansprak.

“Vanaf 1997 tot 2001 heeft mijn ontwikkeling in de beeldende kunst een belangrijke impuls gekregen door het volgen van cursussen op het gebied van keramiek, brons, beton, raku stoken, glazuren en lassen. De jaren daarna heb ik diverse teken- en schilderlessen in Zoetermeer gevolgd, zelfs een jaartje de kunstacademie in Den Haag geprobeerd. Ik vond dat niets. Er werd heel weinig met keramiek gedaan en ik ben toen mijn eigen werkwijze gaan ontwikkelen”, vertelt Jannie verder. Haar werk bestaat uit beelden van keramiek, brons en beton en schilderijen van acryl en olieverf op paneel.

Levensthema’s

De vormgeving van Jannies werk is abstract en figuratief. Thema’s zijn vaak de menselijke emoties, natuur en de combinatie van dier en mens in de meest brede zin. Maatschappelijke onderwerpen komen steeds meer op de voorgrond.  “Ik maak me wel eens kwaad ergens over en dan uit ik mij in beeld of gedicht. In mijn keramiek werk zijn levensthema's terug te vinden zoals kwetsbaarheid en troost, armoede, onderdrukking en mededogen. De manier van werken is heel divers, vrijheid hierin is belangrijk”, geeft Jannie aan.  “Zo heb ik een wandplaat over de ‘Panama Papers’ gemaakt met twee hazen met een doofpot onder de armen die wegrennen”. Het schilderij met de boten gaat over de vluchtelingencrisis. Nog steeds actueel.

 bootvluchtelingen  panamapapers

Jannie haalt haar inspiratie vaak uit het schrijven van gedichten en haiku’s. “Als ik mijn stemming niet direct kan vinden in het uitwerken van beelden, dan wend ik mij tot het schrijven van gedichten en haiku’s, wat vaak een beginpunt van een nieuw werk is”, legt Jannie uit.

Keramieken beelden

Jannies bekendste werken omvatten een scala aan onderwerpen en materialen, waaronder keramieken en bronzen beelden die maatschappelijke thema’s zoals ouderenzorg en zelfbeschikking over de dood aansnijden. “Ik heb ook gewerkt aan de ‘Oermoeders’. Venusbeeldjes uit de oudheid, om de belangrijke vrouwelijke geschiedenis meer in de belangstelling te brengen”, verklaart Jannie.

 f194953 jannie van de luijtgaarden img  oudere man even wachten  oermoeder
 oude man en eten  vergeten  kastje

Jannies werken zijn vaak rijk aan symboliek en nodigen de kijker uit om verder te kijken dan het oppervlak en de diepere betekenissen te ontdekken die in haar kunst verborgen liggen.

Schilderijen

Het werken met keramiek beelden en ze verplaatsen is wat zwaar geworden, daarom vindt Jannie het fijn om ook te schilderen. Jannie staat bekend om haar gebruik van een levendig en expressief kleurenpalet. Ze kiest vaak voor heldere en krachtige kleuren die emotie en energie uitstralen, wat haar werken een dynamische en uitnodigende uitstraling geven. Haar schilderijen bevatten vaak een mix van warme tinten zoals rood en oranje, gecombineerd met koelere tonen zoals blauw en groen, wat zorgt voor een boeiend visueel contrast. Deze kleurkeuzes weerspiegelen haar vermogen om diepgaande thema’s te verkennen met een vleugje humor.

zorg2Kunstwedstrijd ‘Naakt’

Jannie was in 2016 een van de genomineerden van de AVROTROS Kunstwedstrijd: ‘Het Naakt’. Uit de 3500 inzendingen koos een vakjury 20 werken die werden geëxporteerd in Museum de Fundatie. Helaas heeft Jannie de wedstrijd niet gewonnen. Maar haar beeld is wel zes weken geëxposeerd.stadsbeeldentuin

In Jannie’s stadsbeeldentuin aan huis houdt ze één keer per jaar een expositie. Dit jaar op 21 juli tussen 12:00 en 16:00 uur. Het is een soort galerie aan huis met rond de 50 beelden en schilderijen. De keramieken beelden staan in de tuin verdekt tussen de planten opgesteld, zodat je goed moet kijken om ze te vinden.

Waar is ze momenteel mee bezig?

Momenteel is Jannie bezig met een projectje: mozaïeken van een set krukjes. “Ik ben ook begonnen met saxofoonles en dat vergt ook veel tijd. Het keramieken staat nu een beetje stil maar dit is ook wel fijn om mee bezig te zijn”, rondt Jannie af. Voor meer informatie over Jannie van de Luijtgaarden en haar kunstwerken, kunt u de website: www.maatschappij-in-beeld.nl bezoeken.

Jannie nomineert graag Marijke Wijgerinck als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Themazinkende Vluchtelingen crisis: ‘zinkende bootjes’, Thema Panama Papers, Kat op lopende stoeltje, Even wachten, Vogelvrouw, Geen Zorg (2015), Ik ben weg (2017), Mijn laatste wil (2019).

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-