IMG 2469 copyVorige week verwelkomde het Alfrink College leerlingen van het Christianshavn Gymnasium uit Kopenhagen voor een uitwisseling. Ze bespraken actuele Europese thema’s, met gastcolleges over duurzaamheid en mensenrechten. De dag eindigde met inspirerende gesprekken en een boeiende lezing van parlementskandidaat Catarina Viera.

Sinds 2020 heeft het Alfrink College een vriendschapsband met het Christianshavn Gymnasium uit Kopenhagen. Omdat de leerlingen op hun studiereis in Amsterdam zouden verblijven is het plan ontstaan om Alfrink ook een bezoek te brengen. Omdat de Deense leerlingen voor hun studiereis het Europees Parlement zouden gaan bezoeken, vond de uitwisselingsdag ook in dat kader plaats.

De Deense leerlingen gingen in gesprek met leerlingen van het Alfrink over actuele Europese thema’s en hoe deze in hun land ervaren worden. Het Unesco team begon de dag met het geven van een rondleiding. Daarna kregen de leerlingen college van Catarina Viera, kandidaat parlementslid namens GroenLinks/PvdA. Tijdens dit college werd de rol van de Europese Unie in het stimuleren van duurzaamheid en het handhaven van mensenrechten duidelijk. Na afloop discussieerden de leerlingen over stellingen rondom actuele Europese vraagstukken. 

’s Middags vertelde Wanda, een mensenrechtenverdediger uit Venezuela, over de betekenis van democratie voor de mensenrechten. Zo waarschuwde ze vanuit het voorbeeld van haar thuisland voor ‘soft autocracies’ die de schijn van democratie ophouden, maar intussen allerlei burgerrechten inperken. Na afloop van haar college ontdekten de leerlingen tijdens een spel hoe moeilijk het is om een bestaan op te bouwen als de situatie continu verandert doordat de overheid telkens beperkingen oplegt. 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-