IMG 2573 copyZaterdag 8 juni wordt in Zoetermeer 151 jaar Hindostaanse migratie herdacht. ILOZ organiseert samen met betrokken nazaten een bijzonder programma in Zoetermeer: herdenken en vieren. Er is poëzie en een presentatie met als afsluiting een Hindostaans buffet.

 151 jaar geleden werden contractarbeiders geronseld in India, om op de Surinaamse plantages de plek in te nemen van de vrijgemaakte slaven. Een onderbelicht stuk Surinaamse geschiedenis onder Nederlandse vlag.

Tijdens de bijeenkomst op zaterdag 8 juni worden presentaties verzorgd. Amar Soekhlal van het Sarnaimihuis vertelt over de geschiedenis van de Hindostaanse immigranten die vanaf 1873 tot 1917 vanuit het toenmalige Brits India als contractarbeiders naar Suriname zijn verscheept. En ook over de zogenaamde 'Calcutta Brieven': de briefwisselingen tussen de contractarbeiders en hun achtergebleven families in India. 

Angel Aruna weet als geen ander te raken met haar poëzie en klassieke liederen. Haar muzikale optredens tijdens het middagprogramma worden ondersteund met beeldmateriaal en aandacht voor het verhaal van de contractarbeiders.

Op de schepen bevonden zich hindoes, moslims en christenen. Deze gemeenschappen hebben ook hun eigen verhalen. In het middagprogramma zijn ook drie zogenaamde ‘erfgoedkamers’ opgenomen, waar hun verhalen worden gedeeld. Ook is er een prachtige expositie over het thema contractarbeid.

Programma

Het programma vindt plaats op zaterdag 8 juni in het Entreegebouw, Boerhaavelaan 33 in Zoetermeer. De inloop is vanaf 14.30 uur. Toegang is vrij. Aanvang 15.00 uur.
Een buffet met traditionele Hindoestaanse gerechten (ook vega en halal) markeert de overgang tussen het middag- en het avondprogramma: van 18.00-19.00u. 

Vanaf 19.15 uur start een prachtig avondprogramma, met Indiase klassieke dans door: Dansacademie Natraj met o.a. Kathak, Odissi, Bhavai en meer. Zang, dans en muziek door: Soender Sangeet Samaaj met o.a.; Nagara, Ahirwa KeNaach, Birha, Baithak Gana en meer.

 Dit programma is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, en bijdragen van Fonds 1818 en Stichting Haella.
Let op! Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht op www.iloz.org.

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-