Grasaren bij veldje LandenbuurtJe ziet ze weer overal: kruipers. Ook in Zoetermeer lijkt de wilde grassoort steeds meer terrein te winnen. Kruipers lijken onschuldig, maar de scherpe punten van de grasaren kunnen makkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen de tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen.

Door de weerhaakjes die eraan zitten, kunnen de aren maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Soms komen ze in de longen of andere vitale organen terecht, wat tot ernstige complicaties kan leiden of zelfs tot overlijden.

Eefje Arts uit Meerzicht werkt bij de Koninklijke Hondenbescherming en ziet hoeveel leed grasaren elke zomer veroorzaken voor honden en hun baasjes. “Jaarlijks moeten duizenden honden worden behandeld door een dierenarts. Ik vermoed dat veel beleidsmakers geen idee hebben van de omvang en de ernst van het probleem.” Een petitie van de Hondenbescherming werd vorig jaar binnen korte tijd ruim 55.000 keer getekend en overhandigd aan de Haagse burgemeester Van Zanen. Met de petitie werden gemeenten opgeroepen om in ieder geval de grasaren in woonwijken en langs looppaden in hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel ook goed op te ruimen. Waar dat niet (goed) gebeurt, adviseert de Hondenbescherming hondeneigenaren om bij wandelingen een tasje mee te nemen en telkens zelf wat grasaren weg te plukken. Als alle hondenbaasjes dat doen, scheelt dat al snel miljoenen grasaren.  

Volgens Georgine Mol uit Buytenwegh heeft dit inderdaad effect: “Ik pluk al een aantal jaar bij mij in de wijk en het is nu echt wel minder. De truc is om op een plek zoveel mogelijk met wortel en al te verwijderen. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik best fanatiek ben. Dus als ik er aan de overkant van de straat nog een zie, moet die ook nog weg. Want die ene kan weer uitwaaien als hij rijp is en weer voor veel nieuwe ellende zorgen.” 

Samen met een bevriende hondeneigenaar uit de Landenbuurt is Eefje Arts dit weekend ook aan de slag gegaan. “We hebben zoveel mogelijk grasaren verwijderd rond de veldjes waar veel honden uitgelaten worden. De gemeente heeft hier onlangs gemaaid, wat natuurlijk heel fijn is. Maar minder fijn is dat het maaisel niet is opgeruimd. De uitgedroogde grasaren liggen nu overal op de grond en vormen zo een heus mijnenveld voor honden.” Het is de bedoeling om grasaren samen met andere buurtbewoners de komende zomermaanden weg te houden, in de hoop dat het effect hier volgend jaar ook merkbaar is.

De Hondenbescherming heeft nog twee adviezen voor hondeneigenaren: controleer je honden altijd goed na een wandeling en ruim vooral je hondenpoep op, want grasaren gedijen cynisch genoeg heel goed op hondenmest.

-advertenties-

-goede doel-