Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Troost

Als ik verdrietig ben, is het fijn om door de ander getroost te worden. Ik kan dan mijn verdriet onder woorden brengen en daarmee wordt de lading van mijn verdriet minder. De oorzaak van het verdriet is daarmee niet weg. Maar het voelt lichter, het mag er zijn en dat verzacht. Het geeft ook meer ruimte.Ruimte om er beter of misschien wel anders mee om te kunnen gaan. Het belangrijkste is dat er naar me geluisterd wordt. Dat ik daarmee gezien wordt door de ander. 

Je verdriet tonen is misschien ook wel wat eng, het kan voelen als je kwetsbaar opstellen. Hoe dit voor je is, heeft ook te maken met eerdere ervaringen in je leven. Hoe is er met jouw verdriet omgegaan? Mocht het er zijn of moest je het inslikken? Mocht je kwetsbaar zijn of werd stoerheid meer op prijs gesteld? 

Behalve dat je troost vindt door het te delen met een ander, kun je ook troost vinden in het samen iets doen, bijvoorbeeld tuinieren of knutselen. Samen iets doen, werk verbindend. Je hoort ergens bij en dat werkt troostend. Troost kun je ook vinden in muziek, door er naar te luisteren of door het zelf te maken. Muziek raakt direct je emotie, de teksten kunnen je emoties verwoorden en je daarmee troosten. Het gevoel geven: ik ben niet de enige die dit meemaakt of zo voelt. Dit kun je ook vinden in een film, serie, een boek of gedicht en in kunst.

Mijn gevoelens van onmacht en verdriet over de oorlogen die er nu zijn, kan ik elke vrijdag delen bij de Vredesboom op het Dobbe eiland in Zoetermeer. Daar komen we om 20.00 uur samen en zingen we het refrein van het lied ‘Prayer of the Mothers' (lied van Yael Deckelbaum – vredesmars 2016)

In de reeks interviews Over Leven die wordt uitgezonden door de zender Human spreekt Coen Verbraak met een overlevende van de Holocaust. Ze haalt een quote aan, die haar vader maakte: elk verdriet is het ergste verdriet. En zo is het. Vergelijk je verdriet niet met iemand anders die iets ergers heeft meegemaakt. Elk verdriet telt. En verdient troost.

Wil je hier met anderen over doorpraten, dan kan dat bij het eerstvolgende Zinvol Gesprek op vrijdag 26 juli van 16.00 – 17.30 uur, in buurttuin de Zoete Aarde, Broekwegzijde 195 te Zoetermeer.Graag van te voren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wil je deelnemen aan de ontmoeting bij de Vredesboom en meezingen voor de Vrede? Elke vrijdag om 19.55 uur verzamelen we bij de Vredesnaald t/o Markt 1 bij de Grote Dobbe.

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: https://www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/column-zin-in-t-alledaagse

 

-advertenties-

-goede doel-