IMG 2811 copyNadat juni afsloot met fraai zomerweer viel het kwik begin juli sterk terug. Maar net als in de eerste zomermaand maakte ook de tweede zomermaand een sterke comeback met aan het eind onvervalst zomerweer.

De voorbije hooimaand begon koel en buiig. De maximumtemperatuur schommelde in de eerste week rond de 17 graden en dat is flink beneden de maat is voor begin juli. Op de 9e veerde het kwik even ver op naar 26 graden in onze stad. Dat moesten we aan het eind van de dag wel bekopen met een tropische stortbui. Er viel 22 mm en dat was meteen de natste dag van de hele maand.

Na een groot dieptepunt werd het gaandeweg zomers
Op de 14e raakte het kwik helemaal in het slop toen het in onze stad niet IMG 2812eens 15 graden werd en dat is uitzonderlijk laag voor medio juli. Bovendien was het in die periode veelal bewolkt met regelmatig regenperiodes. In de derde week werd het weer warmer wat op de 21e resulteerde in de warmste dag van de maand (en het jaar tot nu toe): het werd omstreeks 30 graden. Ook de buiigheid nam af.  Er volgde in de 4e week een reeks van aangename zomerdagen waarbij het meest rond de 22 graden werd. Ook de zon maakt een forse inhaalslag en vooral de laatste paar dagen van de hooimaand konden we genieten van een aantal zonovergoten zomerse dagen. Het werd toen tussen de 26 en 29 graden.

IMG 2814 IMG 2815 IMG 2817

 

Juli was erg nat en aan de koele kant
Hoewel het weerbeeld gaandeweg de maand verbeterde en zelfs fraai eindigde, was juli als geheel toch iets te koud. We scoorden in totaal 20 ‘warme’ (20+) inclusief ongeveer 7 ‘zomerse’ (25+) dagen. In 2024 staan we wat dat laatste betreft een tussentijds saldo van 13 en dat is magertjes, zeker vergeleken met de voorbije jaren. Het regende in ons land erg veel in juli en hierin vormde Zoetermeer geen uitzondering: er viel hier pakweg anderhalf keer de normale hoeveelheid. Tot slot viel het met de hoeveelheid zon nog mee want hij scheen ongeveer net zoveel als gewoonlijk het geval is.

Augustus begint gematigd zomers en licht wisselvallig
IMG 2816Na het fraaie slotstuk van juli doet de derde zomermaand in het begin een stapje terug. Het kwik zal de eerste dagen rond de 24 graden liggen in onze stad en er is ook een kans op wat buien. De zon laat ons echter niet in de steek. Het is nog ongewis of augustus later de zomerse draad vasthoudt of terugvalt naar een koeler scenario. Maar wie weet gaat een mooie augustus na de wat tegenvallende eerste twee maanden alsnog de hele zomer goedmaken!

 


Tekst en foto’s : Rob Oele 

 

 

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-