visie van tuyllpark 0

Schets uit de visie Van Tuyllpark van de gemeente Zoetermeer

De Nieuwe visie Van Tuyllpark zorgt voor onrust en zorgen bij de verenigingen die het sportpark gebruiken. Het park moet volgens de nieuwe visie autoluw worden, met parkeerplekken vooral aan de rand van het park. “Er is nu al te weinig parkeerplek, hoe gaat dit allemaal passen?”

De gebruikers van het park, zoals de sportverenigingen, de Wellness die nu gebouwd wordt en JJ Music House maken zich zorgen over de toekomst en de bereikbaarheid van het park. Aad van Jole, JJ Music House: “Er zijn nu al te weinig parkeerplaatsen, als er in het weekend een evenement is of een sportwedstrijd zijn er al snel zo 800 parkeerplaatsen te weinig. Met ook nog de wellness erbij, waar laat je al die auto’s dan, dat is drama!”

Plan van gemeente

Het Van Tuyllpark wordt in de toekomst een park waar natuur, rust, sport en evenementen samengaan. Het park wordt autovrij en parkeerplaatsen worden naar de rand van het park verplaatst. Het plan is dat er parallel aan de Australiëweg parkeerplaatsen komen, vanwaaruit bezoekers naar het park kunnen lopen. Dit is afhankelijk van waar je parkeert en waar je heen wil tussen de 250 en 500 meter. Bezoekers van het park worden gestimuleerd met de RandstadRail te komen of met de fiets.
Het evenemententerrein bij het Silverdome wordt verplaatst naar een recreatieweide naast zwembad De Watergeus. Als er geen evenementen zijn, is dit terrein te gebruiken voor bijvoorbeeld barbecue en sporten. Het parkeerterrein van Silverdome komt te vervallen als evenemententerrein en kan ingericht worden als park.

 parkeren van tuyllpark  parkeren van tuyllpark2
 Parkeerterrein met uitzicht op het Welness centrum in aanbouw  Parkeerterrein bij Silverdome

Sportvereniging dringen aan op meer parkeerplekken

De sportverenigingen in het park, zoals zwemvereniging ZVZ vinden voldoende parkeerplekken van groot belang om het park bereikbaar en toegankelijk te houden. Lieke Molenaar, ZVZ: “Er komen wel parkeerplekken aan de rand van het park, maar je gaat niet met meerdere kleine kinderen ver lopen om naar het zwembad te gaan. Wij zijn bang dan klanten te verliezen. We zijn de afgelopen jaren steeds in gesprek geweest met de gemeente over de visie van het park, maar hebben het gevoel dat er niet naar ons geluisterd wordt.”
Molenaar heeft ook geregeld contact met bestuurders van andere sportverenigingen in het park, die het allemaal met elkaar eens zijn dat dit niet kan. “Er moeten juist parkeerplaatsen bij, niet af!”

Dichtbij parkeren essentieel

Jacco Poleij, van Ruimtemakers Architecten, bouwt op dit moment het nieuwe wellness centrum van Zoetermeer in het Van Tuyllpark. Volgens planning zou deze wellness volgend jaar zomer opengaan en dan gemiddeld 1000 bezoekers per dag trekken. Poleij: “Maar op piekmomenten kan dit oplopen naar 2000. Dit zijn voor de wellness vooral oudere mensen. Die kunnen niet ver lopen met een zware tas met badspullen, maar willen in de buurt kunnen parkeren.”
Omdat de nieuwe wellness een landelijke functie heeft en vooral veel mensen van buiten Zoetermeer verwacht, moet het complex goed bereikbaar zijn om bezoekers te trekken. Er is een treinstation vlakbij, maar de verwachting is dat de meeste bezoekers per auto zullen komen.
Poleij: “Wij gaan zeker een zienswijze indienen op dit plan en samen met de andere gebruikers van het plan hopen we dat de gemeente met ons in gesprek wil.”

Vervolg

Het zogeheten Voorontwerp omgevingsprogramma Gebied Van Tuyllpark en de Noordelijke Bedrijventerreinen is op 8 juli 2024 door het college van B&W vastgesteld en vrijgegeven voor ter inzagelegging. Vanaf half september 2024 wordt het ontwerp omgevingsprogramma gepubliceerd via het Omgevingsloket en kunnen zienswijzen worden ingediend.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-