portret2 copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Mascha Zuijdwijk

Mascha Zuijdwijk: cultural artist

Mascha Zuijdwijk werd geboren in Den Haag en verhuisde op haar twaalfde met haar ouders naar Zoetermeer. Na een korte periode in Rotterdam woont ze nu al lange tijd in Zoetermeer. “Het is Zuijdwijk met twee lange ij’s en niet met een Griekse y. De halve familie schrijft het fout,” lacht Mascha. “Mijn opa had vroeger een platenzaak en zette de naam met een Griekse y op de gevel omdat hij dat mooier vond. Wij schrijven het wel goed.”

Mascha is pas een kleine vijf jaar actief bezig met kunst. Als kind was ze al een beetje creatief en ook tijdens haar werk, maar niet zoals nu. “Ik heb bij Leen Bakker gewerkt en vond het altijd leuk om winkels mooi in te richten en decoraties te maken. Daar heb ik veel ideeën aan overgehouden”, vertelt Mascha. Creativiteit zit in de familie: haar opa was niet alleen muzikant, maar ook een getalenteerd tekenaar. Haar moeder schildert, net als haar oom, die prachtige zeegezichten maakt. Iedereen in de familie is wel bezig met tekenen, schilderen of muziek maken. “Het is met de paplepel ingegoten”.

Mascha is een doorzetter

Mascha heeft de auto-immuunziekte Lupus en is daardoor arbeidsongeschikt. Dit heeft haar meer aan huis gebonden, waardoor ze de kans kreeg om haar creativiteit verder te ontwikkelen. Ze koos voor mixed media, waarbij ze verschillende materialen en technieken combineert. Alles wat ze nu kan, heeft ze zichzelf aangeleerd.

“Mijn vriendin nam ooit een bord mee van een fantasiebeurs, en ikborden vond het geweldig. Ik ben op YouTube gaan zoeken hoe ik zoiets kon maken en heb een paar cursussen gevolgd. Ik leer steeds meer nieuwe technieken. Je kunt werken met verschillende ondergronden en materialen zoals gips, zeep, kant, stof, papier, karton en decoraties, en deze bewerken met bijvoorbeeld verf. Je bent nergens aangebonden en kunt je creativiteit de vrije loop laten. Ik maak veel fantasiewerk, en dat is ontzettend leuk om te doen,” vertelt Mascha. Mascha maakt onder andere prachtige, creatieve bordjes en heeft er al een aantal gemaakt voor ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. De bewoners waren er ontzettend blij mee. “Ik gebruik natuurlijke materialen waar het kan. Maar ook recyclebare dingen zoals knopen, sleutels of voorwerpen uit de natuur. Alles wat ik kan vinden”, aldus Mascha.

Een natuurheks

Mascha vertelt dat ze erg spiritueel is en zichzelf een natuurheks of wijze vrouw noemt. Dit helpt haar bij opdrachten intuïtief te weten wat ze moet maken. Ze heeft periodes waarin ze overladen wordt met inspiratie. “Dat zit in me. Dat is het spirituele in mij en dan heb ik ineens allerlei ideeën,” benadrukt Mascha. Ze haalt haar inspiratie uit alles wat ze tegenkomt, de mensen met wie ze praat en de dingen die ze ziet. Mascha is heel visueel ingesteld.

handen van gips hoed kaars
notitieblok zeep klok

Passie

Mascha richt zich momenteel meer op ‘Steampunk’, een fantasie-stroming die elementen uit het Victoriaanse tijdperk combineert met sciencefiction. “Ik maak voorwerpen met tandwieltjes erop”, legt Mascha geduldig uit. “Steampunk is echt gaaf om te doen en past ook goed bij mij. Verder werk ik momenteel wat meer met gips en zeep. Dat is wat makkelijker nu met mijn ziekte.”

Mascha toont haar mixed mediakunst regelmatig op beurzen en markten. Zo was haar werk al te zien in de vitrine van het woonzorgcentrum Vivaldi en recentelijk op het Historisch Festival Zoetermeer. Op 12 en 13 oktober is ze aanwezig op het Fantasy Fest in de Broodfabriek.

Heksencafé

Mascha is de drijvende kracht achter het eerste ‘Heksencafé Zoetermeer’, dat binnenkort van start gaat. “Dit wordt een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in magie en spiritualiteit,” rondt Mascha af. “De eerste bijeenkomst is op 24 oktober bij KIKI at FRANX.” Mascha's heksennaam is Butterfly.

Informatie over Mascha is verder te zien op haar website en Instagram. Mascha nomineert graag Peter Stolk als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Handen met hart van gips, uil van zeep, kaars kop en schotel, wicked wands, vintage hoed time traveler, notitieblok

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen, kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-