Zwembad De Veur is het afgelopen half jaar volledig gerenoveerd en aangepast aan de nieuwste eisen. Het zwembad is vanaf deze week weer open en wordt alweer gebruikt door de verenigingen. Wethouder Weerwag: “Het is eigenlijk gewoon een heel nieuw zwembad als je hier binnen loopt!”
Het zwembad in Rokkeveen is 33 jaar oud en op een aantal onderdelen aan renovatie toe. Wethouder Weerwag: “We hebben dit moment aangegrepen om een ingrijpende renovatie te doen. Dat kon ook omdat er op dit moment voldoende zwemwater beschikbaar is bij het pas geopende zwembad De Watergeus en De Driesprong dat nog wat langer open kon blijven.”
Grondige renovatie
De renovatie is grondig aangepakt. Dat zie je al bij binnenkomst aan de kleedruimtes die compleet vernieuwd zijn. Waren eerst de kluisjes direct na binnenkomst bereikbaar, nu is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de ‘vuile gang’ waar met schoenen wordt gelopen en de ‘schone gang’, waar je na het omkleden op blote voeten loopt. Alle tegels en toiletgroepen zijn hier vervangen en er is speciale aandacht besteed aan de toegankelijkheid. Zo is er nu een speciale mindervaliden kleedruimte waar ook een toilet is en gedoucht kan worden.
In het zwembad zelf zijn veel tegels vervangen en is de akoestiek aangepast. De beweegbare bodem is helemaal nagekeken en heeft een servicebeurt gehad. Om het gehele plafond te vervangen moest een steiger over het gehele zwembad gebouwd worden. De akoestiek is verbeterd door akoestische plafond eilanden, die zijn niet te zien, maar dempen wel het geluid. Ook de gekleurde platen die rondom het zwembad te zien zijn, dempen het geluid.
Voor de renovatie werd het hele zwembad leeggepompt zodat de aannemer over al goed bij kon. Dat is bijzonder, zo vertelt Weerwag, want sinds 2009 was het zwembad niet meer helemaal leeg geweest. “Er was natuurlijk wel onderhoud, maar dat werd dan gedaan door duikers. Water is op zich niet zo heel duur, maar aan zwembadwater worden hoge eisen gesteld, dat moet voortdurend geconditioneerd worden.”
Duurzaamheid verbeterd
Bij de renovatie is ook de duurzaamheid van het zwembad verbeterd. Zo is alle verlichting nu vervangen door ledverlichting en zijn de installaties duurzamer. De installatie die zorgt voor de desinfectie van het water werkt nu bijvoorbeeld door middel van zout-elektrolyse, waardoor er veel minder chemicaliën nodig zijn.
In 2014 werden bij een duurzaamheidsproject al ‘heat-pipes’ geïnstalleerd op het dak van het zwembad, waarmee door middel van zonlicht het water wordt verwarmd.
Oplevering
De renovatie van het zwembad startte half juli met sloopwerkzaamheden. Vanaf die tijd was het zwembad ook gesloten voor publiek. De bouwkundige oplevering was al op 15 december, waarna de installaties konden worden geïnstalleerd en het bad opgestart werd. De renovatie kostte in totaal 2,9 miljoen, wat binnen budget is gebleven.
Zwembad De Veur is vooral bedoeld voor verenigingszwemmen, die zwemlessen geven en sporten. Er wordt ook doelgroepzwemmen gegeven, maar geen vrij zwemmen. Voor vrij zwemmen kunnen mensen terecht bij De Watergeus.
De exploitatie van beide gemeentelijke zwembaden, De Veur en De Watergeus is nu in handen van Optisport.
De kleedruimtes van de sportzaal en de entree van het complex worden nog in de komende jaren aangepakt.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!