De uitreiking van de Kunst-en Cultuurprijs in Zoetermeer is dit jaar op 19 februari in het CKC. De genomineerden hebben een bijzondere prestatie geleverd aan de kunst- en cultuursector in Zoetermeer. Wij hebben de kanshebbers op een rij gezet; waarom komen juist zij in aanmerking voor een prijs?
Ivar Pijper
Ivar is een musicus die al op de prille leeftijd van 4 jaar begon met pianospelen. Een speelgoedpiano leidde tot muzieklessen en uiteindelijk het conservatorium in Rotterdam. Ivar liet zich inspireren door klassieke componisten als Chopin en Debussy. Maar klassieke muziek is niet het enige genre dat hij beheerst. Ook de popiconen Frank Zappa en Michael Jackson hebben invloed op hem gehad als musicus. Na een periode in verscheidene bands te hebben gespeeld en gecomponeerd, gaf o.a. het werk van componisten als Ludovico Einaudi en Yann Tiersen aanzet tot het componeren van zijn eigen pianostukken. Maar liefst 9 composities voor piano van Ivar zullen binnenkort op cd verschijnen met als titel: Uncharted and Unfazed.
De stijl van deze sonates kan worden omschreven als minimalistisch. U kunt als voorproefje enkele stukken beluisteren op zijn website: Ivar Pijper
Ruby Joemai
Neem een flinke dosis bevlogenheid, gemengd met veelzijdigheid en voeg daar creativiteit aan toe. Die omschrijving zou zo maar eens van toepassing kunnen zijn op Ruby Joemai. Een kunstzinnige duizendpoot met inclusie als belangrijk thema.
Haar diversiteit als kunstenaar uit zich in verscheidene disciplines als mode, film, theater en grafische ontwerpen. Zij heeft een eigen modemerk: Kaam Kari La, wat betekent: ik ben aan het werk. De relatie tussen kleding en identiteit geeft zij vorm via oversized ontwerpen die zeggen: ik heb een stem en ik mag er zijn.
Tevens verkent zij met haar ontwerpen de invloeden uit haar verleden als kind van Hindoestaanse -Surinaamse en Indo-Caribische ouders. Ruby gebruikt haar kunst als podium voor onvertelde verhalen en werkt hierbij graag samen met andere kunstenaars. Identiteit, cultuur en gemeenschap zijn thema's die zij onderzoekt en verwerkt in haar kunst. Haar werk is tentoongesteld geweest in verscheidene musea zoals het Wereldmuseum in Rotterdam en Amsterdam .
Stichting Korensound - 'Met een lach en een traan’.
De derde genomineerde is Stichting Korensound. Deze stichting heeft een bijzondere theatervoorstelling gegeven waarin het thema Alzheimer een grote rol speelt. Bijzonder, omdat leden van het koor zélf de sketches speelden waarmee zij herkenbare gebeurtenissen uit het dagelijks leven uitbeelden. Alzheimer is een ziekte met dementie als gevolg. Dementie is een combinatie van symptomen waarbij de hersenen niet meer goed kunnen verwerken. Dit kan problemen met spraak en taal geven, maar ook ernstige geheugenproblemen.
De naam van het theaterstuk is: 'Met een lach en een traan'. Deze voorstelling is een samenwerking tussen 3 van de koren die zijn aangesloten bij Korensound en zangeres Karin Goed. Maar liefst 3 x hebben zij in het CKC een volledig uitverkochte voorstelling gegeven. 2100 euro van de opbrengst is naar 2 organisaties gegaan die zich inzetten voor mensen met dementie.
Theaterdiners in het wijkrestaurant - Scylla Theaterproducties, Wijck, Music and Mind, Palet Welzijn, Inzet en De Goede Buur.
Het initiatief van dit collectief heeft als doel eenzaamheid te verminderen en het versterken van de sociale cohesie in de buurt. Dit werd ten uitvoer gebracht door middel van Theaterdiners. Gasten werden getrakteerd op een culturele en interactieve avond vol muziek, verhalen en heerlijk eten. Onderling contact werd aangemoedigd door middel van acteurs die bij de gasten aanschoven en gesprekken op gang brachten.
De theaterdiners vinden plaats in de wijkrestaurants 'De Goede Buur' in de wijken Meerzicht en De Leyens. Deze avonden zijn er niet alleen voor ouderen; iedereen vanaf 16 jaar is van harte welkom om op een laagdrempelige manier kennis te maken met cultuur en vooral met elkáár.
Piet Hekker - Proef Zoetermeer Mobile brengt stad tot leven
Vanuit toewijding aan zijn stad, startte Piet Hekker een bijzonder traject op over actief burgerschap. Piet is de man achter De Bakkerswinkel, in de Dorpsstraat. Het doel was om burger en lokale overheid te verbinden. Dit deed hij in opdracht van de gemeente. Hiervoor trok hij in een busje met een kunstwerk van Fieke Hordijk boven op de mobiele installatie, dwars door Zoetermeer om met mensen uit de stad te praten óver de stad.
Het kunstwerk symboliseert de hoogbouw en openbare ruimte in Zoetermeer. Met dit kunstwerk wil Piet het belang van het betrekken van kunstenaars bij de inrichting van de stad symboliseren. Volgens Piet is de kloof tussen inwoners en overheid nog steeds te groot.
Het busje viel op bij de bewoners, wat hem een soepele ingang bood voor interessante gesprekken over wat inwoners waarderen aan Zoetermeer, maar ook waar ruimte er is voor verbetering.
Uitreiking
Op woensdag 19 februari worden de Kunst- en Cultuurprijs en de Stimuleringsprijs uitgereikt in CKC & partners. Tijdens de uitreiking vindt een presentatie plaats van de genomineerden, met aansluitend de spannende uitreiking door wethouder Wim Blansjaar. De uitreiking begint om 20:00 uur, is gratis toegankelijk en er hoeft niet gereserveerd te worden.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!