Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Daphne van Es
Daphne van Es: tekenen
Daphne van Es werd geboren in Den Haag en groeide vanaf haar tiende op in Zoetermeer. "We woonden in Den Haag in een flat van vierhoog met een trap, maar hier in Zoetermeer was nog ruimte genoeg," vertelt Daphne.
Haar creatieve kant heeft ze van haar vader, die altijd bezig was met tekenen en schilderen. "Mijn passie ligt bij het tekenen; dat is wat ik altijd heb gedaan. Als kind tekende ik altijd al realistisch en gedetailleerd. Later begon ik meer fantasievolle en sprookjesachtige dingen te tekenen. Mijn vader was ook heel precies in zijn tekenwerk," legt Daphne uit. Daphne heeft haar artistieke talenten doorgegeven aan haar kinderen, die ook graag tekenen.
Van goudsmid naar tekenaar
Als kind was Daphne al gefascineerd door sieraden en edelstenen, wat haar uiteindelijk leidde naar de opleiding voor goudsmid in Schoonhoven. "Ik ben een echte 'priegelaar' en die passie voor fijne details heb ik mede te danken aan mijn vader en mijn opleiding", vertelt Daphne trots. In 1995 behaalde ze haar diploma goudsmeden. Daphne werkte daarna enkele jaren in een goudsmidsatelier in Den Haag, waar ze sieraden maakte en ook grote objecten zoals kandelaars en bekers. Toen ze stopte met goudsmeden, keerde ze terug naar haar oude passie: tekenen. "Ik merkte dat tekenen me veel voldoening gaf. Ik ben altijd wel met iets bezig", aldus Daphne.
![]() |
![]() |
Inspiratie uit de natuur
Daphne vindt haar inspiratie vaak in de natuur en zelfs langs de weg tijdens haar fietstochten. Om nieuwe ideeën op te doen, gaat ze regelmatig op fotosafari in parken en bossen. Hier besluipt ze haar 'prooi' in de hoop hun ware gedaante vast te leggen op de gevoelige plaat. Met foto's van bomen, takken, wortels en stronken als uitgangspunt, begint Daphne haar creatieve proces in haar atelier.
"Ik start vaak met een foto die me door de vorm raakt en een bepaald beeld oproept. Zodra de grote lijnen op papier staan, vul ik de details in. Dit kan een lang proces zijn waarin ik me soms verlies in de fijne details en soms wat fantasie toevoeg. Daarin zit het ‘prielige’ ", vertelt Daphne lachend. "Het werkt bijna meditatief, vooral met een lekker muziekje erbij." Haar kunstwerken zijn bijna altijd in zwart-wit, waarbij de details echt tot leven komen.
|
|
|
![]() |
Schilderfase
Voor wat afwisseling werkt Daphne soms met hout, steen en andere natuurlijke materialen om beelden en sieraden te maken. Daarnaast waagt ze zich ook weer aan schilderijen. "Ik schilderde de laatste tijd niet zoveel, maar nu heb ik het weer opgepakt. Hier zie je meer kleurgebruik, wat lastig is vanwege de vele keuzes. Met potlood kun je opbouwen en weer gummen, wat heel prettig is, maar bij kleur is dat lastiger," legt Daphne uit.
Momenteel is Daphne bezig met het afmaken van een tweeluik dat op haar ezel staat. De opdracht is om een tweeluik te maken waarbij de afbeelding een geheel vormt. "De afbeelding is geïnspireerd op de natuur, maar ik merk dat ik weer ga 'priegelen'", volgens Daphne.
Het verhaal achter Otesánek
Daphne werkt vanuit haar eigen atelier Otesánek bij Eigen Wij Atelier aan de Voorweg. Hier geeft ze wekelijks workshops met een vast maandprogramma, boordevol creatieve activiteiten. Momenteel zijn haar cursisten bezig met het versieren van autowieldoppen met stippen. Maar ook glas schilderen, papier-maché pompoenen maken en figuren branden in hout stonden op het programma.
De naam van Daphne's atelier is geïnspireerd door een Tsjechisch volkssprookje, dat zelfs verfilmd is. "Otesánek vertelt het verhaal van een kinderloos paar dat een boomwortel adopteert als hun baby. De wens van de moeder is zo sterk dat de wortel tot leven komt en uiteindelijk uitgroeit tot een waanzinnig 'monster'", rond Daphne af.
Het sprookje raakte Daphne diep, vooral het idee dat wanneer je iets aandacht geeft, er iets uit kan groeien. "Omdat ik altijd met takken en stronken bezig ben, vond ik Otesánek een heel toepasselijke naam," voegt ze nog toe.
Exposities
Hoewel Daphne niet vaak exposeert, doet ze regelmatig mee met de Kunstroute De Verbeelding in Pijnacker en Nootdorp. Ook heeft ze ooit op een kunstmarkt in het Stads- en Woonhart gestaan. Daarnaast heeft ze decoraties gemaakt voor evenementen zoals 'Zondag in 't Park' en het 'Toost foodtruckfestival' in Zoetermeer.
Voor meer informatie over Daphne van Es, kun je haar website bekijken. Daphne nomineert graag Corinne van Kamp als een van de volgende in deze rubriek.
Foto’s: Christ van Gestel. Copyrights kunstwerken Daphne van Es.
Overzicht Kunstenaar in Beeld
Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.