WhatsApp Image 2019 09 03 at 13.07.01

Goed zorgen voor jezelf, doe jij dat wel? Twee ex-balletdanseressen van het Nationale Ballet, Sandra Klijn (56) en Nicole Sudibyo (56), geven bij het CKC vanaf 20 september een spiksplinternieuwe cursus Self-Care.

WhatsApp Image 2019 09 03 at 13.06.33In vier zorgvuldig opgebouwde workshops reiken Sandra en Nicole de deelnemers methoden aan om vreugdevoller en rustiger in het leven te staan. Volgens de twee docenten is beweging de sleutel tot een fijner leven. “Alle wijsheid en informatie ligt opgeslagen in ons lichaam. Hoe meer contact je maakt met je lichaam, des te beter ben je ermee verbonden,” ervoeren Nicole en Sandra zelf. Zij besteden iedere dag aandacht aan zichzelf. Sandra doet dat bijvoorbeeld door iedere dag in haar woonkamer te dansen en Chi Neng Qigong oefeningen te doen. Daardoor voelen ze zich goed in balans.

Beweging neemt een belangrijke plaats in in de cursus, die uit vier workshops bestaat.  Maar er is ook aandacht voor meditatie en reflectie. De cursus is bedoeld voor mensen die zowel fysiek als mentaal graag in beweging zijn. De fysieke gesteldheid  is minder belangrijk: wie een lichamelijke beperking heeft, kan bijvoorbeeld ook meedoen zittend op een stoel.

Nicole vertelt hoe ze op het idee voor deze cursus zijn gekomen:  “Veel mensen hebben last van stress en/of zitten tegen een burn-out aan. Of ze zitten niet lekker in hun vel. Wij hebben heel veel ervaring met de positieve effecten van beweging op lichaam en geest en met het lesgeven aan groepen. We voelen de behoeften van de mensen in de groep aan en spelen er op in. Wij vinden persoonlijke aandacht heel belangrijk. Als dat nodig is, geven wij persoonlijke feedback aan de deelnemers”.  Het wordt daarom geen massale cursus: er is plaats voor ongeveer tien personen.

Bij elke van de vier workshops wordt dans en beweging ingezet. Dit heeft tot gevolg dat de deelnemers met een positief gevoel naar huis gaan. Danservaring is niet nodig en het is geen ballet, maar een wat vrijere manier van dansen. Verder is de workshop opgebouwd uit meditatie, de Chinese bewegingsvorm Chi Neng Qigong (zie de foto), EFT Tapping (een vorm van acupressuur, waarbij je op bepaalde punten van de energiebanen tikt), en reflectie. Zoals nadenken over hoe je dingen kunt vinden die voor jou goed zijn om te doen, zodat je beter gaat functioneren. Omdat het om heel persoonlijke ervaringen kan gaan, zorgen de docenten ervoor dat zij in de groep een veilige sfeer creëren en doen dit vanuit hun jarenlange ervaring in het lesgeven van groepen.

 

Chi Neng Qigong

DSC 0690 1Nicole en Sandra kennen elkaar al vanaf hun middelbare schooltijd. Zij dansten samen in het Nationale Ballet. Daar leerden zij de grenzen van lichaam en geest kennen. Na hun danscarrière bleven zij elkaar volgen in hun ontwikkeling. Nicole werd moeder van vier kinderen, Sandra van drie, en allebei wilden ze er volledig voor hun kinderen zijn. Toen de kinderen groter werden, gingen ze alletwee als vakdocent dans aan de slag. Sandra werkte 22 jaar bij Codarts (internationale hogeschool voor kunstvakonderwijs) in Rotterdam. Nicole runt in Zoetermeer al zes jaar samen met Yolanda Germain balletschool Danspodium Pas de Deux, partner van het CKC. Opvallend is dat beide dames hun ogen wijd opengesperd houden voor nieuwe ontwikkelingen bij zichzelf en bij anderen, en zo de cursus Self-Care bedachten.

Sandra Klijn heeft zich in vele jaren ontwikkeld tot deskundige op het gebied van ChiNeng Qigong, waaraan in de workshops Self-Care veel aandacht wordt besteed. Zij vertelt: “Na mijn danscarrière vroeg ik me af wie ik eigenlijk was zonder die dans. Ik ging in 1998 in China in een medicijnloos ziekenhuis Qigong doen.  Ik was mee op een reis met Roy Martina (een Antilliaanse arts die bekend is om alternatieve geneeswijzen, red.). Het bleek een voordeel dat ik geen woord Chinees verstond: zo kwam ik meteen in mijn lichaam. Alleen voelen en kunnen ervaren deed heel veel positiefs met mij. Qigong is eigenlijk meditatie in beweging. Het ging niet meer om de vorm zoals in ballet. Rust en helderheid kwamen in mij. Een geweldige ervaring!”

Eenmaal thuis ging ze dagelijks Qigong trainen met zes ingesproken cassettebandjes als enig hulpmiddel. Na enige tijd ging ze les nemen bij  het Chi Neng Chigong-instituut van Patricia van Walstijn in Amsterdam, om zich nog meer te verdiepen in deze Chinese bewegingsvorm. Ook Nicole raakte geïnteresseerd in Qigong en ging met Sandra meedoen. Nicole had zich intussen verdiept in het doorgeven van energie via haar handen, en deelde deze kennis met Sandra. Zo groeide geleidelijk het idee van de cursus. Hun belangrijkste boodschap aan ons is: leer voor jezelf zorgen. Besteed iedere dag aandacht aan jezelf. Deze cursus kan daarvoor een prima handreiking vormen: een cadeautje voor jou.     

 

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s Angelo Detiger, Sandra Klijn (foto inzet links), Nicole Sudibyo (foto rechts)

Open dag CKC&Partners zaterdag 7 september 11.00 – 16.00 en 20.00 – 22.30. Adres: Leidsewallen 80, Zoetermeer

Introductieworkshop selfcare 15.00 – 15.30, aanmelding niet nodig en toegang gratis, net als tot de rest van het festival.

Voor meer informatie over de cursus zie:

https://danspodiumpasdedeux.nl/speciale-lessen/self-care

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-