renovatiewinkel

Tessel de Rooij, wethouder Paalvast, Josien Kruizinga en Pepijn Blom ondertekenen de Greendeal

 

Gratis advies over alle mogelijkheden die er zijn om je woning te verduurzamen. Daarvoor staat de Renovatiewinkel, die vanaf mei langs de wijken in Zoetermeer gaat rijden. Jozien Kruizinga van bureau Reimarkt, dat de Renovatiewinkel gaat beheren, sloot hiervoor gisteren een zogenoemde Greendeal met wethouder Robin Paalvast (D66, Groen en Duurzaam) van de gemeente Zoetermeer.

Het van oorsprong Groningse bedrijf won de prijsvraag die de gemeente had uitgeschreven voor de opzet en uitvoering van een Renovatiewinkel. Er waren vier andere deelnemers. Reimarkt krijgt een subsidie van 75.000 euro voor de komende drie jaar. Daarna moet het bedrijf zichzelf bedruipen. In de rijdende winkel is werk voor drie Zoetermeerders. Als er een geschikte plek gevonden is, komt er een ‘stenen’ winkel bij. De pop-up winkel gaat waarschijnlijk eerst in Driemanspolder staan. Een ‘tour’-schema wordt nog gemaakt.

Sexy zonnepanelen

renovatiewinkel2Wethouder Paalvast noemde de Renovatiewinkel een mijlpaal in de geschiedenis van het actieprogramma Groen en Duurzaam: “De Renovatiewinkel is een stimulans voor bewoners die vaak niet weten waar ze moeten beginnen bij het verduurzamen van hun woning. Het gaat niet alleen over de nu zo sexy zonnepanelen, maar ook over isolatie.”

Paalvast noemde de ambitie van de gemeente om in 2040 helemaal van het aardgas af te zijn. Het gaat om 50.000 woningen die de omschakeling moeten maken. De Renovatiewinkel gaat daarbij helpen.

Dat gaat op een hele praktische manier. Bewoners kunnen met foto’s van hun huis zonder afspraak en gratis naar de winkel komen. Bij wijze van spreken tussen het boodschappen doen door. “Aan de hand van die foto’s kunnen we bepalen wat de verduurzaming kost, welke subsidies er zijn en welke stappen er gemaakt kunnen worden. Je hoeft namelijk niet in één keer te verduurzamen, je kunt ook beginnen met het isoleren van je woning.  Binnen een half uur ligt er een advies,” licht Pepijn Blom, projectleider Zoetermeer van bureau Reimarkt toe. “Wij zijn er ook om het advies uit te voeren. Mensen kunnen bij ons terecht voor de aanschaf van materialen en voor de installatie. Verduurzaming moet leuk en eenvoudig zijn, vooral geen gedoe.”

Wie wel in één keer een nul-op-de-meterwoning wil – een huis dat evenveel of meer energie opwekt als dat nodig heeft voor het huis en het huishouden -  moet daar tien dagen voor uit trekken. Het bureau let er ook op dat voor de verduurzaming duurzame materialen worden gebruikt.

Ambassadeurs

Reimarkt zet Zoetermeerse bewoners die al een verduurzaming hebben doorgemaakt in als ambassadeurs van Reimarkt. Zij kunnen helpen bewoners, die nog niet zover zijn over de streep te trekken. Reimarkt heeft al Renovatiewinkels in Groningen, Delft, Den Bosch en Enschede. Wie nieuwsgierig is naar wat de Renovatiewinkel doet, kan vast op de Delftse website kijken: www.reimarkt-delft.nl

De Zoetermeerse website gaat in mei online.

 

In onze serie Duurzaam in Zoetermeer, die iedere vrijdag wordt gepubliceerd, komt binnenkort een uitgebreid interview over de Renovatiewinkel.

Christa van der Hoff 

-advertenties-

-goede doel-