12 Zwanenbloem SPDe KNNV Zoetermeer vraagt uw hulp om uit te kijken naar opvallende wilde planten in Zoetermeer. De plant van de maand juli is de Zwanenbloem. Ziet u deze plant in uw buurt? Geef het door!

De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het inventariseren van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten ze een soort die op dit moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van deze soorten. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen zij dat graag weten.

 

Plant van de maand juli: Zwanenbloem

De Zwanenbloem (Butomus umbellatus) is een hoge, in de zomer bloeiende plant die in ondiep (tot een halve meter) water groeit en die we in Zoetermeer vooral langs de hooggelegen weteringen kunnen tegenkomen. De roze bloemen met donkere dooradering staan in schermen gerangschikt. De wetenschappelijk soortnaam ‘umbellatus’ betekent schermdragend en verwijst daarnaar. De onderin de bloem afgescheiden nectar trekt vliegen en bijen aan die voor bestuiving zorgen.

De smalle rechtopstaande bladeren vertonen een kurketrekkervormige winding.
De naam Butomus is afkomstig uit het Grieks en is samengesteld uit bous (os) en temno (snijden). Dit zou verwijzen naar het gevaar dat het vee loopt bij het eten van Zwanenbloemblad.
Omdat de plant voorkomt op plekken waar ook zwanen voorkomen zou men, volgens bepaalde bronnen, deze fraaie plant Zwanenbloem genoemd hebben. Er bestaan echter ook tal van lokale namen zoals de in Zuid-Holland gebruikte naam ‘Koffiebonen’. Deze naam slaat dan op de donkerpaarse bloemknoppen die in vorm en kleur wel wat weg hebben van koffiebonen.
Vanwege haar ‘plukwaarde’ werd ook de Zwanenbloem in de jaren ’70 van de vorige eeuw een wettelijk beschermde plant maar heeft zij die status onlangs, na het in werking treden van de nieuwe natuurwet verloren.

 

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? De KNNV wil het graag weten. U kunt uw waarnemingen graag met vindplaats (evt. GPS-coördinaten), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NB: het gaat dus niet om planten die in tuinen groeien en kunstmatig door menselijk handelen in stand worden gehouden!

 

-advertenties-

-goede doel-