Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Lucas van Foreest NK schaken 2019 (deel 2)

Zoals ook al in deel 1 is gemeld is Lucas van Foreest winnaar geworden van de 75e editie van het algemene kampioenschap van Het Deloitte NK Schaken 2019 na een barrage tegen zijn broer Jorden. De broers Jorden (20) en Lucas (18) van Foreest, de twee jongste deelnemers van het veld, domineerden de titelstrijd, die dus pas in een tie-break met verkorte speeltijd werd beslist. In de eerste ronde was er slechts 1 winstpartij. Benjamin Bok zette titelverdediger Sergei Tiviakov onder grote druk en won met een prachtige eindcombinatie. Maar Sergei Tiviakov nam al in de tweede ronde “revanche” door de uiteindelijke kampioen Lucas van Foreest te verslaan! Lucas raakte met zijn loper in een dodelijke penning (zie flits 1). In de commentaren op het kampioenschap werd vaak opgemerkt dat er ditmaal wel erg veel korte remises waren. Zo scoorde Benjamin Bok maar liefst drie remises van 20 zetten of minder en de kortste remise produceerden Erik vd Doel en Sergei Tiviakov in een partij van 8 zetten. Maar er waren ook veel fraaie combinaties. In flits 2 van het NK voor vrouwen pakte Anna-Maya Kazarian een fraaie winst, nadat Tea Lanchava de mogelijkheid om remiseachtig spel te houden, had gemist.                           

                              Na … Da2                                   na … Tfg8, nu Kh4?
Tiviakov NK1 Kazarian NKV

Sergei Tiviakov – Lucas van Foreest 1-0. Met Df5 pent Tiviakov de loper op c5 f6; Ld4! Da7 en Tfc1 en 1-0 want Tiviakov gaat dankzij de penning doorslaggevende materiaalwinst boeken.

Tea Lanchava – Anna-Maya Kazarian 0-1. Na Tfg8 houdt Kf2! de zaak keurig in evenwicht, maar er volgde Kh4 Kf3!; Lf6 Th6+ en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

 

-advertenties-

-goede doel-