Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hans Bouwmeester 90 jaar.
Op 16.09.19 is Hans Bouwmeester, vooral bekend van de Prisma schaakjaarboeken, 90 jaar geworden. Ook al was Hans Bouwmeester in de eerste plaats wiskundeleraar, hij nam als “amateur” het schaken heel serieus, wat ook blijkt uit het verhaal van Robert Beekman over zijn Utrechtse schaakperiode, in het Jubileumboek 125 jaar SCU (SC Utrecht) uit 2016. Zijn werk als wiskundeleraar gaf Bouwmeester een voordeel als schaaktrainer in Utrecht maar een nadeel als schaker voor zijn wedstrijdritme, want hij kon als leraar niet aan veel schaaktoernooien deelnemen. De beste schaakperiode van Bouwmeester zou inliggen tussen 1954, toen hij het Internationale Hoogovens toernooi won samen met Pirc, en 1967, het jaar waarin hij samen met Hans Ree het NK schaken won. In 1960, midden in de genoemde periode, verhuisde Bouwmeester naar Utrecht, waar voorzitter SCU Ed Spanjaard hem binnenhaalde bij SCU als trainer-speler. In 1963 volgde mede dankzij de trainingen van Hans Bouwmeester de promotie van SCU naar de hoofdklasse, maar Bouwmeester kreeg SCU toch niet echt van de grond, want zelfs in de hoofdklasse was in de jaren zestig-zeventig voor de meeste spelers van SCU de gezelligheid op de clubavonden belangrijker dan heel serieus de schaaktraining van Bouwmeester volgen voor betere schaakresultaten. Mede daarom stapte Bouwmeester eind jaren zeventig toch nog over naar BSG Bussum waar een serieuzer schaaksfeer zou heersen. Bovendien kende Hans Bouwmeester de BSG-schakers al jarenlang want hij kwam al sinds de jaren vijftig geregeld over de vloer bij BSG. Hij wist zelfs nog eens een conflict tussen SCU en BSG te bezweren!
Na Pe5 | na Lxd4 |
Hans Bouwmeester – Chris Vlagsma 1-0. Hoogovens 1954. Pe4; Pdf3 Pf6; Pe1 Ld7?; f3! En het paard op e4 heeft geen goed vluchtveld! En 1-0.
Hans Bouwmeester – Max Euwe 1-0. NK 1952. Ten slotte volgt nog een fraaie winst op niemand minder dan Euwe. De witte loper pakte hier al een pionnetje winst, wit staat al beter, en het zwarte loperpaar functioneert niet zo best in het vervolg: Ld7; Le5 Tf7 (Lf6 is iets beter); Td1 Kg8; Lg4! En 1-0.
Bram Doeves (