schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: 1959: brood en spelen

Het Hoogovenstoernooi in Beverwijk begon in 1959 gezellig met een Oud-Hollandse koffiemaaltijd: krentenbrood, suikerkrakelingen en eetbare borden, wat heel praktisch de afwas bespaarde. Het toernooi is weer sterk bezet, met de Nederlands kampioen Jan Hein Donner (intussen IGM) en met ook vier IGM’s uit het buitenland: Olafsson (IJsland), O’Kelly (België), Eliskases (Argentinië) en Larsen (Denemarken). De jonge nieuwkomer uit Nederland is dit jaar Kick Langeweg (21) uit Bussum. Na de eerste twee ronden had alleen Olafsson nog alles gewonnen. Hij is gelijk de favoriet voor de eindzege. Het weekend bracht de sensatie dat Barendregt won van IGM Larsen (flits 1). Een scherpe aanval van Larsen, met dame-offer, was goed maar hij beging een onnauwkeurigheid in tijdnood, waarvan Barendregt met winst profiteerde. Donner heeft al vier keer goed aanvallend schaak opgezet en na drie remises gaat hij zijn afgebroken partij tegen Van den Berg vermoedelijk winnen. Dat gebeurde, maar vervolgens wist Olafsson ook tegen Donner de betere stelling op te bouwen, er is nog afgebroken maar Olafsson won. Ook Langeweg leerde dat Barendregt gevaarlijk is als hij een goede aanval in handen heeft, Barendregt won. Van den Berg speelde een goede partij tegen Eliskases. Hij kon op de 26e zet in één zet winnen, maar dacht aan heel iets anders en verloor (flits 2). Aan de kop van het klassement gaat het tussen Olafsson en Eliskases. In de zesde ronde kwamen ze gezamenlijk aan de leiding met 4,5/6. Ook Larsen staat op winst in een afgebroken partij tegen Donner, maar dat werd toch nog remise. De afgebroken partij tussen Eliskases en Olafsson won Olafsson ook al, waarmee hij zijn kansen op de eerste plaats aanzienlijk vergrootte. Uiteindelijk bereikte Olafsson de eerste plaats met ruime voorsprong, wat hij ook eigenlijk aan zijn stand verplicht was (Olafsson was toen één van de acht kandidaten voor het WK).

De eindstand: 1. Olafsson 7,5/9; 2. Eliskases 5,5; 3. Donner 5; 4-7. Toran, Van Scheltinga, Barendregt en O’Kelly 4,5; 8. Larsen 4; 9. Van den Berg 3; 10. Langeweg 2.

           

                                 Na … Lxc6                                              Na … Dd6
Larsen Barendregt 1959 Van den Berg Eliskases 1959

  

Larsen – dr. Barendregt 0-1. Hoogovens 1959. Ook volgens Fritz speelde Barendregt vanaf hier allemaal sterke zetten, Larsen aanvankelijk ook (het dame-offer was goed), maar raakte zonder dame uiteindelijk het spoor bijster (tussen haakjes betere zetten) Pxc6 Txd1+; Txd1 Dc7; Lxb5 Db7; Ke2 (Tg1) Pe4; Td5 (Pxe7+) Pc3+; bxc3 Tc8; Pxe7+ (Thd1) Pxe7; Te5 (?) Pg6! En 0-1.

Vd Berg – Eliskases 0-1. Hoogovens 1959. In deze stand speelde Vd Berg Dg7 (?) maar hoe had hij kunnen winnen? Met Dh4!! Heeft hij een winnende dubbele aanval. Of de zwarte loper gaat verloren of de zwarte dame (zoals na Dh4 Ld7; Txf6 Dxf6; d6+, enz).

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-