schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Amsterdam Chess Open 2023

Dit is eigenlijk het Persoonlijk Kampioenschap van de Schaakbond Groot Amsterdam, maar dan voor het eerst georganiseerd als een Open Weekend Toernooi in het Cygnus Gymnasium in de Vrolikstraat, waar het roemruchte VAS ook schaakt. Een Open weekend toernooi van 6 partijen, waaraan 250 enthousiaste schakers in een prima sfeer deelnamen. Ze kwamen natuurlijk vooral uit Groot Amsterdam, maar er waren ook landelijk bekende schakers als Arthur Pijpers (uit Zoetermeer), Rick Lahaye en Khoi Pham, gelijk bestempeld als de favorieten voor de titel. Met zo’n groot aantal deelnemers staat dit toernooi ook onmiddellijk in de top van de grote schaaktoernooien in Nederland. Na vier ronden stonden de al genoemde favorieten met 3,5/4 op kop; vervolgens won Rick Lahaye (ook al de Open Kampioen van Nederland 2022) van Arthur Pijpers die zich verkeek op de stand in flits 2. En met een remise in de laatste ronde pakte Rick Lahaye de eerste plaats met 5/6. Op de tweede plaats eindigde Murad Abdullah met 4,5/6 en op de derde plaats eindigde Arthur Pijpers met eveneens 4,5/6.

Na De7                                             na Df1
Lahaye okt 24R4 Lahaye okt 23

Laurens Schilstra – Rick Lahaye 0-1; Amsterdam Chess Open. Vierde ronde. In deze stand gaat Rick de witte loper te pakken krijgen: d5!; Tc5 Tde8; Dd7 Pe2+; Kh2 Ted8; Dc6 Dxc6; Txc6 en Pxd4 en even later 0-1.

Rick Lahaye – Arthur Pijpers 1-0; Amsterdam Chess Open. Vijfde ronde. Nu kwam c5; bxc6 en passant en Pxc6 was de foutzet; want nu volgde Lxf6 Lxe3+; Kh1 maar als loper nu het paard zou slaan, is mat na Dxh3 niet meer te weerleggen, dus kwam nu Ld4; Pd5 Te6; Pe4 Lxf6; Pdxf6+ Kg7; Da1 Pe5; Pd5 en 1-0, want Arthur blijft een paard achter.

Bram Doeves; (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)