schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Tata schaaktoernooi 2024

 

Tussen 12 en 28 januari 2024 wordt weer het wereldberoemde dertienrondige Tata Steel Chess Tournament gehouden in Beverwijk/Wijk aan Zee, dat voor 16 dagen de hoofdstad van de schaakwereld is. Het is al de 86e editie! Er doen 14 masters (topgrootmeesters met duizelingwekkend hoge ratings) mee en 14 challengers, voor het merendeel eveneens grootmeesters, maar vooral nog iets jonger met iets lagere ratings. En er doen als altijd ook weer heel veel “schaakamateurs” mee, het is op alle niveaus een heel indrukwekkend toernooi en het is ook een heel gezellig gebeuren voor de vele toeschouwers. Ik schrijf deze rubriek met nog drie ronden te gaan, en er zijn nog steeds zo’n acht kanshebbers op de eindoverwinning, met 6,5 – 5,5 punten uit 10 partijen. Winnen is bijna onmogelijk in dit supersterke gezelschap. Zo heeft Vidit ook 5,5/10 met slechts één overwinning en verder negen remises. Ook de Nederlander Anish Giri behoort nog volop tot dit gezelschap van kanshebbers met 6/10: 3x winst, 6x remise en 1x verlies. In de volgende rubriek wordt er natuurlijk nog aandacht besteed aan de afloop van het toernooi.

                         Na...g6?                                                           Na...Te8
Nepo Tata 24 Nodirbek Tata 2024

Ian Nepomniachtchi (2769) – Ding Liren (2780) 1-0. Ding Liren is de huidige wereldkampioen, maar is niet erg op dreef in het Tata toernooi. Na de volgende zet van “Nepo” geeft hij op!

Na Pf3-g5! heeft de dame geen goed veld en kan Nepo een paard winnen. Een mooie variant is: Dxe5; Da8+ Pd8; Txh5 gxh5; Dxd5 Dxd5; Pf6+ Kf8 en Pxd5, met dus paardwinst.

Max Warmerdam (2625) – Nodirbek Abdusattorov (2727) 0-1. Na Te8 vinden de programma’s de stand weer gelijkwaardig, maar de witte koning staat wel heel erg lastig en Nodirbek wist daar wel heel snel van te profiteren: Lc4? Df6+; Ka3 Ta1+; Kb4 Tb8+; Lb5 Dd4+; Dc4 Tb1+ en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-