schaak In deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: NK schaken 2024

 

Van 6-13 juli 2024 is het NK schaken gespeeld in Stadion Galgenwaard, Utrecht. Er zijn ook veel nevenevenementen. De KNSB promoot het schaken heel actief, maar de vorm van het NK valt me tegen. Het NK bestaat uit knockouts. Twee partijen per twee deelnemers, een minimatch. Bij 1-1 volgen er snelschaaktiebreaks, totdat iemand heeft gewonnen. Vanaf de achtste finale (16 deelnemers) met minimatches naar de finale. Er zijn 14 grootmeesters en twee schakers hebben de titels IM en FM. De helft van het deelnemersveld ligt er na de eerste ronde al uit. Eigenlijk is het traditionele NK van de klassieke partijen nu een snelschaaktoernooi geworden. Immers, een grootmeester die alle klassieke partijen remise kan spelen, wordt kampioen als hij de beste snelschaker is. Met enige weemoed denk ik terug aan vroeger, toen schakers nog in tijdnood konden komen, waardoor gewone klassieke partijen in de tijdnoodfase bijzonder spannend konden worden. Het tegenwoordige “increment” verhindert tijdnood, maar dan wordt nu uitgeweken naar een systeem waarin die spannende tijdnoodfase wordt nagebootst met snelschaakpartijen. Hierdoor wordt eigenlijk het oude systeem, dus zonder increment, nagebootst, alleen op een heel gebrekkige wijze, want het oude systeem was geen snelschaaksysteem, zeker niet voor schakers die hun tijd goed konden indelen. Hopelijk komt het oude systeem weer eens terug. Op moment van schrijven was het evenement nog aan de gang, maar hieronder in ieder geval twee leuke fragmenten. Wordt nog vervolgd met de eindstand.

    

                                     Na … Pf6                                                                na … Dd4
Warmerdam Tiviakov NK24

 

Max Warmerdam – Liam Vrolijk 1-0. NK2024 Utrecht. Twee pionnen achter, maar Fritz vindt Max al beter staan, die nu heel inventief gaat manoeuvreren: Te7 Kg8; Te1 Te8; Tg1 Le5, Liam overziet een vernietigende combinatie: Ph6+! En 1-0, want het paard mag niet worden geslagen en na Kf8 volgt mat en na Kh8 volgt schaak en winst loper.

Sergei Tiviakov – Erwin l’Ami 1-0. NK2024 Utrecht. Al die witte stukken van Sergei staan in schitterende aanvalstand: Dh7+ Kf8; Tc7 Pxc7 (een torenoffer); Txc7 Dd5+; f3 en 1-0. Want Dh8 is mat! Ook f6 had niet meer geholpen, dan is Dg7#. En paard terug naar f6 in plaats van Pxc7 helpt ook niet meer want dan gaat de witte loper meehelpen op h7! (Pf6; Dh8+ Pg8; Lh7! Enz.)

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-