JuweellaanWeet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Juweellaan in Rokkeveen.

De wijk Rokkeveen is een van de grootste wijken in Zoetermeer. Deze wijk bestaat uit twee delen, Rokkeveen-Oost (wijk 18) en Rokkeveen-West (wijk 19). Rokkeveen-Oost bestaat hoofdzakelijk uit de Kleurenbuurt. Rokkeveen-West bestaat uit de Stenenbuurt, Gangenbuurt, Zomenbuurt en de Houtbuurt.

 

Juweellaan0  Juweellaan9 

Uitleg Juweellaan

kroon

In de Stenenbuurt vinden we de lange weg die nu centraal staat: de Juweellaan. Aan de ene kant gaat deze straat over in de Moeder Teresasingel en aan de andere kant in de Natuursteenlaan.

Bij juwelen denken we het meest aan glimmende stenen en mooie sieraden. Een juweel is een sieraad met edelstenen. Het heeft toch een meer bijzondere klank dan gewoon een ketting, horloge of oorbellen. Je denkt toch meer aan iets heel chics zoals de kroon van een koning. Een juweel kan slaan op het gehele sieraad of alleen op een steen zoals een diamant of een robijn.

 

De geschiedenis van sieraden

Over de hele wereld dragen mensen juwelen om hun lichaam mooier te maken. Ze zijn er in alle soorten en maten en gemaakt van allerlei materialen. In de geschiedenis hadden ze vaak een andere betekenis dan nu. Sieraden werden ook toen gedragen door zowel mannen als vrouwen. Maar in de oudheid waren ze veel meer een symbool van macht. En ze zagen er ook anders uit. Mensen hadden geen juwelen voor het blingbling effect. Het waren hoofdzakelijk kettingen met een dierentand, steen, bot of schelp eraan.

In de Afrikaanse cultuur werden ze veelal gedragen om aan te geven bij welke stam je hoorde. In het oude Egypte droegen de farao’s meestal gouden sieraden om aan te geven dat ze van de goden afstamden. Waarschijnlijk waren zij een van de eersten die goud gebruikten om in hun sieraden te verwerken. Als ze doodgingen, gingen de juwelen mee de graftombe in. Ook bij de andere lagen van de bevolking in Egypte gaven sieraden aan wie of wat ze waren. Alle sieraden werden gemaakt van goud of mineralen, omdat de grond in Egypte zeer rijk was aan deze grondstoffen.

egypt 2824582 1920

Welgestelde en machtige mannen in het oude Rome droegen vaak een zegelring. Hiermee verzegelden ze brieven. Deze zegelring werd vaak gemaakt van verschillende materialen zoals goud, zilver, brons en lood.
Populair onder aristocratische Etruskische (volk dat leefde en in om het huidige Toscane) en Romeinse jongemannen was een ketting met een amulet, de zogenaamde bulla. Vrouwen droegen meer ringen. Ook de arme Romeinen droegen sieraden, maar deze waren dan voornamelijk van keramiek of brons. Armbanden werden vaak versierd met stenen en glas.

Toch zie je ook nu dat sieraden een soort statussymbool zijn. Mensen met bijvoorbeeld een duur horloge afgezet met diamanten of andere glimmende juwelen laten hun rijkdom zien. Net zoals een dame in een avondjurk met een halsketting gemaakt van de mooiste stenen, zoals de welbekende Hope diamant die we kennen uit de film Titanic.

 

 

Bronnen

https://isgeschiedenis.nl/reportage/de-geschiedenis-van-sieraden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rokkeveen

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Tekst: Marije Ronteltap

Foto's: John Slotboom

-advertenties-

-goede doel-