Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Schuilgaan.


unhappy 389944 1280Tegen een achtergrond van de gezellige en druk bezochte Halloweenmarkt komt een kleine groep mensen samen rond de Vredespaal niet ver van de Markt. Deze kleine groep komt bijeen om stil te worden rond het geweld in het Midden-Oosten. Een slepend conflict is opnieuw in alle hevigheid losgebarsten en leidt tot veel onschuldige slachtoffers aan beide zijden. Dit conflict raakt ook mensen in Nederland en dus ook in Zoetermeer. Binnen het Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) werken verschillende levensbeschouwelijke organisaties nauw met elkaar samen om in Zoetermeer een besef van compassie te verwezenlijken. In Zoetermeer wonen mensen met veel verschillende achtergronden. De pijn, de schrik, de woede worden vanuit een historisch en persoonlijk perspectief beleefd. Het ILOZ voelt en neemt de verantwoordelijkheid om mensen te blijven verbinden.

Dit gebeurde ook op die vrijdagavond naast de Halloweenmarkt. Er werd gesproken, er werd intens geluisterd, er werd gediscussieerd. Soms liepen de emoties hoog op. En tegelijk bleven we respectvol naar elkaar.

Wij leven in een gebroken wereld. Oorlogen en brandhaarden op ‘steenworp’ afstand. Wij zijn getuigen van dit wereldwijde leed. Deze wereld schuurt, deze wereld verscheurt, wat kunnen we doen, wat kunnen we beter laten?

Op de markt liepen kinderen en volwassenen rond en toonden zich in hun beangstigende outfit.
Voor mij voelde dit als een onwezenlijk en groot contrast in relatie tot de verstilling rond het wereldgebeuren bij de Vredespaal. Huiveringwekkend waarmee het verhaal van de Halloween zich in zijn gespeelde wreedheid mengde met het beangstigende verhaal van de oorlog in het Midden-Oosten.

Wat gaat er toch schuil in mensen? Wat houdt ons ten diepste bezig? Lopen we warm voor het huiveringwekkende van Halloween? De verschrikkingen van oorlog … laat dit ons koud?

Verschuilen we ons achter een masker om de échte pijn en het échte verdriet niet te hoeven voelen. Biedt een masker ons echte of juist een schijnveiligheid? En als u nu boos zou worden bij de hier gestelde vragen … wat wordt er dan in u aangeraakt? Wat gaat er schuil in u …?

Naschrift
Zondag 29 oktober werd in het tv-programma 'Buitenhof' aandacht besteed aan de oorlog in het Midden-Oosten. Rabbijn Awraham Soetendorp uit Amsterdam en imam Shamier Madhar uit Zoetermeer (voorzitter van het Zoetermeerse ILOZ) reikten elkaar daar figuurlijk en letterlijk de hand. Een ontroerend moment …!
Met deze link kunt u dit terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=HxiMKaEXpFc&t=26s

Blogschrijver  Toon Vessies, Buiten-de-Lijntjes

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-