verandering blaadjesOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Veranderingen in de herfst van je leven.


Iedereen heeft te maken met veranderingen in zijn of haar leven. Veranderen hoort bij het leven, net zoals de wisseling van de seizoenen. Maar we zijn er van nature niet vaak toe geneigd om daarin mee te gaan. We willen vaak vasthouden aan het oude. Terwijl ons lichaam juist voortdurend verandert in de loop van ons leven. Of we dat nou willen of niet. Zo vond ik bij Loesje een mooie spreuk die hierop aansluit: Verandering – wie is er niet oud mee geworden?

Soms word je voor een verandering gezet en kun je niet anders dan je daaraan aan te passen, er een weg in te zoeken. Soms wil je zelf veranderen, maar weet je gewoon niet hoe. Tegelijk willen we ook wel graag zoveel mogelijk behouden van dat wat we kennen. Maar als je wil veranderen, dan moet je soms iets laten om het andere te verkrijgen. Veranderen kan dus ook betekenen dat je iets als het ware moet ‘offeren’. Het ‘offer’ is het opgeven van iets wat je altijd zo gedaan hebt, wat je waardeerde en wat je zekerheid gaf. Het bestaande voelt veilig en comfortabel en wordt vaak ook beloond door de omgeving. Dus iets anders gaan doen, veranderen, kan ook angst voor het onbekende oproepen. Want je weet wat je hebt, maar nog niet wat je krijgt. Ook daarvoor heb ik een mooie spreuk gevonden, deze is van Albert Einstein: Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt …

Want verandering kan ook leuk zijn. Het kan soms zelfs een verademing zijn als er iets verandert. Of als je los komt van bestaande structuren. Zodat er iets nieuws kan ontstaan. Het kan je uitdagen tot creativiteit. Dat er iets los in je wordt gemaakt, waarvan je niet wist dat je het kon. Dat je iets nieuws leert, waar je trots op kunt zijn. Ik kan daar erg blij van worden.
Veranderen hoort dus bij het leven. Hoe ga je daarmee om? Ga je erin mee, beweeg je mee of stribbel je tegen?
Vind je het leuk om hier met meer mensen over verder te praten, dan kan dat.

Jong Senioren Zoetermeer organiseert een gesprek over het thema ‘Omgaan met Veranderingen in de Herfst van je Leven’ op vrijdagmiddag 24 november om 15.00 uur in Wooncentrum Gondelkade 33 te Zoetermeer.
Graag van te voren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Blogschrijver  Helen de Roos

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-