Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Wie ben ik nou eigenlijk?

faces 5471629 1280Een paar maanden geleden nodigde Esther Bergsma mij uit om naar aanleiding van het feit dat ik 70 was geworden, een terugblik te schrijven op mijn leven als hoogsensitief persoon (hsp). Esther beheert de site www.hoogsensitief.nl.  Esther is wat mij betreft dé deskundige in Nederland op dit gebied. De voorbije jaren zijn stap voor stap zeven blogs van mijn hand op haar site geplaatst. Telkens beschrijven ze een belangrijke periode uit mijn leven vanaf mijn vroege jeugd tot een paar jaar geleden. Je zou denken dat door die samen te vatten ik een heel eind op weg zou zijn om die terugblik op mijn leven als hsp uit te schrijven.

Maar toen ik daarmee aan de slag ging, was ik niet tevreden over het resultaat. Want bij het bijeenvoegen van die zeven blogs kreeg ik het gevoel de essentie te missen. Dus ging ik opnieuw aan het werk. Zodoende kwam ik op drie thema’s uit waarvan ik dacht ik dat die in hun samenhang wél een goed beeld van mijn leven zouden schetsen (naast hoogsensitiviteit zingeving en breuklijnen). Nadat ik de puzzel opnieuw had gelegd, liet ik de hernieuwde versie aan mijn vrouw lezen. Zij is de kritische meelezer van mijn schrijfsels. Haar feedback was dat ook deze versie niet goed weergaf wie ik in háár ogen ben.

Wat valt hieruit te leren? Ten eerste dat het blijkbaar een hele toer is om de kern(en) uit je levensverhaal te halen. Ten tweede dat een ander, zoals je partner, met andere ogen naar je kijkt dan je zelf doet. Zou het kunnen dat met name die persoon je beter kent dan jezelf? Of zijn er misschien meer versies van jezelf ‘waar’?
Enfin, waar zou ú eigenlijk voor gaan als u de essentie(s) van uw leven wil verwoorden?

Blogschrijver: Rob Oele

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-