Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  Veerkracht.

monoprint margrietWat betekent veerkracht eigenlijk? Je kunt het omschrijven als flexibiliteit, herstelkracht, lenigheid, souplesse, incasseringsvermogen. Of zoals het beeld hierboven aangeeft: veerkracht is als het riet dat meebuigt met de wind en daardoor heel blijft. Als het niet zou meebuigen, dan knakt het riet.
Uit persoonlijke ervaring heb ik geleerd dat veerkracht het vermogen is om met veranderende situaties en tegenslag in mijn leven om te gaan. Het is het vermogen om terug te veren bij tegenslag. Ofwel: vallen en weer opstaan én doorgaan.
Zo was de periode waarin ik in een burn-out terechtkwam, een moeilijke fase in mijn leven. Dit gaf me echter wel het inzicht dat ik beter voor mezelf moest gaan zorgen. Het leidde er toe dat ik andere keuzes ging maken. Ik ging gezonder leven en maakte meer ruimte voor mijn eigen rust en ontspanning. Het heeft mijn leven een stuk prettiger gemaakt.
Tegenslag ondervinden we allemaal wel eens. Tegenslagen kunnen vervelend zijn en je een hulpeloos gevoel geven. Hoe ga je verder als alles tegen lijkt te zitten? De een kan daar beter mee omgaan dan de ander.

Op sociale media lees je vaak alleen mooie verhalen. We leven in een maatschappij waarin mensen elkaar vragen ‘alles goed?’ en dan eigenlijk alleen maar ’ja’ willen horen. Maar in elk leven zijn er ups en downs, zijn er tegenslagen. Dat is het echte normaal. Alleen wordt dat soms niet meer als normaal gezien. En als er dan iets niet goed gaat, wordt het meteen als iets verschrikkelijks beleefd of: ‘dat moet mìj weer overkomen’. Blijf je het zo zien of zie je het als iets waar je van kunt leren? Je kunt tegenslag ook als een kans zien.
Dus hoe kijk je er tegenaan als het niet meezit: stribbel je tegen of buig je mee? Beweeg je mee met de pieken en dalen van het leven? Dan ontwikkel je veerkracht.

Veerkracht vraagt ook: durf je te voélen wat er aan de hand is of ga je eraan voorbij. Wil je het niet weten en doe je net of er niets aan de hand is, maar ondertussen knagen de gevoelens? Het onder woorden brengen van je gevoelens bij iemand die je vertrouwt, kan ervoor zorgen dat de lading ervan af gaat. En dat je beter weet wat je nodig hebt om de tegenslag te overwinnen.
‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, is de uitspraak van een bekende voetbalfilosoof. Vrij vertaald: van tegenslagen kun je ook leren en je veerkracht versterken. Nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe hobby’s, vriendschappen en dromen ontdekken.

Vind je het leuk om hier met meer mensen over verder te praten, dan kan dat.
Jong Senioren Zoetermeer organiseert een gesprek over het thema ‘Veerkracht’ op vrijdagmiddag 26 januari van 15.00 u – 16.30 u in Wooncentrum Gondelkade 33 te Zoetermeer.
Graag van tevoren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Monoprint van Margriet Westervaarder

Blogschrijver:  Helen de Roos

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-