Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag:  vertel je levensverhaal.

blog zin RobCatharina is een levenslustige en zachtaardige vrouw die erg van de natuur houdt. Ze is in het gelukkige bezit van een volkstuin waar ze zoveel mogelijk vertoeft. Dus ook in de winter ondanks haar gevorderde leeftijd; ze is al ruim over de tachtig. Zeker ook in dat jaargetijde bezoeken de vogeltjes haar daar en zitten ze soms op haar knie of arm; zo vertrouwd zijn ze met elkaar.

Haar hoge leeftijd speelt haar wel parten: ze is verminderd mobiel en heeft chronische pijnklachten. Maar opgeruimd als Catharina is, houdt ze de moed erin en is ze altijd in voor een geanimeerd gesprekje. Soms wordt het door hevig opspelende pijn haar echter allemaal te veel zoals tijdens een periode vorige winter. Toen kwamen ook niet zo leuke herinneringen uit haar leven meer bovendrijven wat haar toch al versomberde stemming geen goed deed. Tijdens die periode kreeg ze de tip om contact op te nemen met iemand die aanbiedt het verhaal van je leven op te tekenen en daar een boek van te maken. Het klikte meteen tussen haar en de schrijfster en vanaf dat moment troffen ze elkaar geregeld, vaak in de volkstuin. Stap voor stap vertelde Catharina haar levensverhaal, soms zijn dat leuke herinneringen, maar vaak ook betreft het pijnlijke episodes. Het boek van haar leven is nu bijna af en dat alles heeft haar goed gedaan. Ze zegt dat ze milder naar zichzelf is gaan kijken. Vooral omdat ze scherper is gaan inzien hoe anderen een negatieve invloed hebben gehad op haar zelfbeeld. Daardoor schaamt ze zich nu minder over wie ze was en nu is. Het boek van Catharine komt overigens niet in de boekhandel te liggen.

Het verhaal van Catharina is op waarheid gestoeld (hoewel haar naam vanwege privacy is gefingeerd). Het toont hoe het optekenen van je levensverhaal heilzaam kan zijn. Misschien ook iets voor U als (jong-)senior om op die manier terug te blikken op je leven?

Tekst en foto (staartmees uit de volkstuin van Catharina): Rob Oele

P.S. In mijn volgende blog, over 8 weken, ben ik van plan nader in te gaan op de aanpak van het vrijwilligersproject ‘Levensboeken’ waar het boek van Catharina deel van uitmaakt.

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze blog maken deel uit van de themagroep 'Zingeving' van Jong Senioren Zoetermeer. De themagroep stelt zich ten doel om levensverhalen van (jong)senioren in Zoetermeer te verzamelen en met elkaar te delen. Op dit moment vindt dat plaats in de vorm van een tweemaandelijks 'Zinvol gesprek' waar iedere (jongs)senior welkom bij is.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-