tatjana“Uit respect voor Nederland heb ik steeds mijn best gedaan om zo snel en zo goed mogelijk de taal van dit land te leren”. Aan het woord is concertpianiste Tatjana Kiourou, in 1971 geboren in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral, op de grens tussen Europa en Azië in wat toen nog de Sovjet-Unie was.

Tatjana heeft tot haar 23e in de Sovjet-Unie gewoond. De juffrouw van de hoogste groep van de kinderopvang zei tegen haar ouders: “Jullie moeten haar naar muziek sturen.” Drie à vier keer per week ging ze alleen met de tram van het ene naar het andere deel van de miljoenenstad. En dat vanaf haar 6e jaar. Ze kreeg op de supermuziekschool in Tsjeljabinsk pianoles van Natalia Koelagina, die toen 30 was; zij was de directeur en meest ervaren lerares van de beste muziekschool in de stad met ongeveer één miljoen inwoners. “Ik noem haar mijn piano-mama”, zegt Tatjana. Mevrouw Koelagina is in 2016 nog steeds actief als pianodocente, omdat ze haar sobere staatspensioen moet aanvullen.

Toen Tatjana 13 was, won ze twee wedstrijden pianospelen voor jongeren uit Oeral en Basjkirië. Als meisje van 16 ging Tatjana naar het Tsjaikovski-muziekcollege, waar ze les kreeg van Boris Beletsky, die dan al rond de 70 jaar is. Ze neigt naar romantische componisten, zoals Tsjaikovski, Rachmaninov, Chopin en Franse muziek in het algemeen.

 

Verliefd op Nederland
Tatjana 2Via correspondentie kreeg Tatjana contact met een Nederlandse man, uit Zoetermeer. Dat ging via het correspondentieprogramma PenPal. De Zoetermeerder, zelf al vader van dochter Maroussia, belde vanuit Zoetermeer met Tsjeljabinsk, waar anderen volstonden met een brief of kaart. De vlam sloeg over en Tatjana kwam naar Nederland om samen te zijn met haar geliefde. Tatjana zegt dat ze als meisje in Tsjeljabinsk al veel van Nederland hield: Peter de Grote, het Tsaar Peter-huisje en de Gouden Eeuw.

Tatjana is tien jaar samen geweest met de vader van Maroussia. In 1994 kreeg ze een verblijfsvergunning voor Nederland. Sinds 1998 heeft ze een Nederlands paspoort, dat ze alleen kreeg tegen inlevering van haar Russische pas. Ze kan niet zomaar Rusland in, wat verklaart dat ze niet aanwezig is geweest bij de begrafenis van haar moeder (in 2001) en vader (in 2011).

 

Voices Unlimited
Tatjana is concertpianisten en geeft sinds 2006 pianoles aan huis. De jongste leerling is 5, de oudste boven de 80. In december verzorgt Tatjana drie kerstconcerten met haar koor ‘Voices Unlimited’. Dit koor telt haast 70 leden; het is een gemengd koor waarvan de leden tussen 30 en 60 jaar oud zijn. Onder hen zijn een aantal Zoetermeerders.
Tatjana heeft twee cd ’s gemaakt van haar pianospel. In 2013 stuurde zij die op aan koningin Maxima. Na twee weken kreeg ze een hartelijk bedankbriefje van de secretaris van de koningin. De mensen in haar flat in de wijk Driemanspolder noemen haar Maxima. Daarop reageert ze naar hen met te zeggen dat ze niet blond is. Maar de buren vinden waarschijnlijk dat ze bijna een koninklijke uitstraling heeft.

 

Tekst: Frans Rijkaart

 

-advertenties-

-goede doel-