Burgemeester Bezuijen had vooraf wel buikpijn voor de jaarwisseling, door de onzekere factoren rond corona en het vuurwerkverbod. Achteraf is hij vooral tevreden met het verloop van de Zoetermeerse jaarwisseling, alhoewel er in sommige wijken wel érg veel vuurwerk werd afgestoken.
Burgemeester Bezuijen: “Ik heb vanaf ongeveer 11 uur ’s avonds meegelopen met de politie en met eigen ogen veel gezien van de jaarwisseling. In sommige wijken was het extreem rustig, daar zag je vrijwel niemand op straat, maar elders was het dan wel weer druk. Dat hulpdiensten zoals de brandweer tijdens hun werk worden bekogeld met vuurwerk kan ik niet begrijpen, dat is onacceptabel! Het onderzoek hiernaar is nog aan de gang, met de betrokken brandweermensen gaat het gelukkig intussen al wel wat beter.”
De Livestream voor jongeren, als alternatief voor het fysieke jongerenfeest, was een groot succes. Ruim 70.000 online bezoekers meldden zich bij de livestream, maar dit telt natuurlijk alleen het aantal aansluitingen en niet het aantal mensen die samen kijkt. Daarnaast waren er ook veel kijkers via tv kanalen. Bezuijen: “Als alternatief was dit heel geslaagd, maar we hopen natuurlijk dat we volgend jaar weer fysiek een feest kunnen organiseren!”
Doorpakken met vuurwerk
De burgemeester zou graag na de afgelopen jaarwisseling doorpakken met het vuurwerkverbod. “We moeten weer terug naar de jaarwisseling als een echt feest, in plaats van al die schade en overlast”, aldus de burgemeester. In een ‘normaal jaar’ bedraagt de schade van de jaarwisseling al gauw tienduizenden euro’s, zo was het totaalbedrag van de schade vorig jaar 70.942,- euro.
Een grote vuurwerkshow van de gemeente zou een optie zijn, ook vindt de burgemeester het een ‘charmant idee’ om vuurwerk onder te brengen bij speciale vuurwerkverenigingen. De vuurwerkbranche opperde dit idee landelijk, mensen kunnen zich dan aansluiten bij een vuurwerkvereniging, de leiding krijgt een opleiding en het afsteken verloopt meer georganiseerd.