politielogo op auto 3 copyDe gemeente publiceert elk jaar de misdrijfcijfers. In 2020 is het aantal misdrijven in de stad gedaald, ten opzichte van 2019. In totaal werden 5.596 misdrijven geconstateerd, 6% minder dan in 2019. Een deel van de daling is te verklaren door de coronacrisis.

Mensen waren afgelopen jaar minder op straat en meer thuis, dat is te zien in de cijfers. Zo daalde het aantal gevallen van zakkenrollerij van 45 naar 21, een daling van 53%. Het aantal straatroven nam ook af, en wel met 20%. Ook het aantal diefstallen uit huis of schuur nam af, met 53%. Het aantal winkeldiefstallen daalde met 19% van 438 naar 353.
Opvallend is dat het aantal meldingen van huiselijk geweld is afgenomen. Waren er in 2019 175 meldingen, in 2020 is dit aantal gedaald naar 155. Een daling van 11%. Daarentegen zijn veel overlastmeldingen wel gestegen: Dat zijn geluidsoverlast (34%), overlast van personen (15%) en overlast door jeugd (13%). Hierbij valt op dat een vierde categorie van overlast, burenruzie, juist is gedaald, met 19%. Een stijging lag in de verwachting omdat mensen het afgelopen jaar vaak thuis waren. Negatief is de stijging van het aantal meldingen van verwarde personen. Deze stijging is 25%.

 

Grote stijging fraude

Het aantal gevallen van fraude is gestegen met 54%, van 710 meldingen naar 1.093. Hieronder valt internetfraude, maar ook bijvoorbeeld adresfraude. Adresfraude is fraude die gerelateerd is aan de inschrijving in de basisregistratie personen (BRP). Door niet of niet juist ingeschreven te zijn in de BRP, kunnen mensen frauderen met (overheids)voorzieningen. Om de aanpak van woonfraude te bevorderen is de werkgroep woonfraude gevormd. Bij het onderzoek naar fraude wordt nadrukkelijk onderzocht of er sprake is van fraude of van een vergissing. Op die manier wordt geborgd dat alleen echte fraudegevallen als zodanig worden behandeld. De werkgroep is een aanvulling op de aanpak van ondermijning en woonoverlast waarbij ook met externe partijen wordt samengewerkt.

 

Jeugdcriminaliteit

De acties rond jeugdgroep 1 zijn afgesloten. De groep werd al eerder aangemerkt als een laag-risico-groep en de overgebleven jongeren in de groep zijn niet meer in Zoetermeer geregistreerd. De regie over deze groep ligt nu bij het Zorg -en Veiligheidshuis in Den Haag. Ook rondom jeugdgroep 2 is het momenteel rustig. Eén betrokken gezin zal verhuizen en de extra maatregelen die zijn genomen voor de buurt waar veel onrust was, blijven van kracht.
De derde jeugdgroep in Zoetermeer is een groep waarvoor gekozen is om de regie door politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie te beleggen. Interventies gericht op zorg en hulp voor de leden van deze groep hebben weinig resultaat opgeleverd, er wordt voor de leden van deze groep geen persoonsgerichte aanpak opgestart. Wel wordt de groep nauwlettend gevolgd, ook om invloed op andere jongeren te voorkomen.

-advertenties-

-goede doel-