stadshart overzichtDe gemeente heeft onderzoek laten doen naar hoe Zoetermeerders denken over participatie, ofwel samenspraak. 84% van de respondenten vindt het (zeer) belangrijk dat de gemeente inwoners betrekt bij de voorbereiding, besluitvorming en/of uitvoering van beleid en projecten.

Het onderzoek werd gehouden met extra vragen in de jaarlijkse stadspeiling. In de stadspeiling werd nog gesproken over samenspraak, maar de gemeente heeft in november 2020 besloten deze term te vervangen door participatie. Van de 4.000 benaderde personen hebben er 1.097 de vragen over participatie ingevuld. De respons bedraagt daarmee 27%.
In totaal heeft 6% van de respondenten in deze periode aan participatie meegedaan. De belangrijkste redenen om deel te nemen aan een participatieproces zijn: willen meepraten over het te voeren beleid of een project en informatie daarover willen verkrijgen. De meeste respondenten hebben meegepraat over een bouwplan of over infrastructurele werken.


De respondenten waren in het algemeen wel te spreken over de participatie, gemiddeld werd een 6,3 gegeven als rapportcijfer.
Van alle respondenten wil 28% het liefst dat participatie alleen online wordt georganiseerd, 15% wil fysieke bijeenkomsten en 27% wil een combinatie van fysiek en online. Sommige participanten gaven hier wel bij aan dat de keuze voor online of fysiek ook afhankelijk is van de coronamaatregelen.


Aan het einde van de vragenlijst was er de mogelijkheid om tips voor participatie te geven. Onder andere wordt geadviseerd om participatie al in een eerder stadium, bij de planvorming van projecten en beleid, te organiseren. Ook willen veel respondenten dat de gemeente beter naar hen luistert, ofwel beter aangeeft wat wel en niet mogelijk is door in communicatie hierover realistisch te zijn.

-advertenties-

-goede doel-