Vanaf volgend schooljaar heeft ONC Parkdreef er een vijfde talentgroep bij: ONC GO Debat. Leerlingen van klas 1 en 2 oefenen hier in argumenteren, overtuigen en presenteren. Ze leren kritisch nadenken over maatschappelijke vraagstukken en hoe zij hun mening kunnen overbrengen op anderen.

ONC Parkdreef besteedt veel tijd en energie aan het ontwikkelen van debattalent. Al zo’n 10 jaar heeft de school debatgroepen waarmee zij regelmatig prijzen in de wacht sleept tijdens regionale en landelijke wedstrijden. “Debatteren staat bekend als de kunst van het overtuigen”, vertelt Alex de Rijber, coördinator ONC GO Debat. “In deze verkiezingstijd zien we volop politici die de kiezers proberen te overtuigen van hun partijprogramma. Maar overtuigen doe je eigenlijk continu, als kind al. Of het nu gaat om je bedtijd of de hoogte van je zakgeld. Ook later kom je veel situaties tegen waarin je een ander moet overtuigen. Denk aan een sollicitatie, als je verkoper wilt worden, een eigen zaak hebt of een leidinggevende functie krijgt. Met debatteren leer je dus vaardigheden die je veel gaat gebruiken.”

 

Groeien in een veilige omgeving

De school wil leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met debatteren. De Rijber: “Onze huidige debaters hebben al aardig wat ervaring. Debatteren is ook belangrijk voor de onervaren leerling die nog niet zo goed durft te praten voor een groep en een steuntje in de rug nodig heeft. Bij ONC GO Debat beginnen we met werkvormen om te wennen en met een stukje theorie. Vervolgens gaan de leerlingen met elkaar een eerste debat houden. Heel spannend, maar we begeleiden ze hierbij goed. En als ze zover zijn, mogen ze ook al meedoen aan enkele wedstrijden. Zo kan de leerling in een veilige omgeving oefenen en groeien.”

 

Samenwerken en wederzijds begrip

De leerlingen krijgen les van getrainde debatdocenten. In elke les wordt aandacht besteed aan één van de drie thema’s van debatteren: argumenteren, presenteren en teamwork. “In de talentgroep Debat leer je om sterke argumenten te bedenken en hoe je deze op een ander kunt overbrengen. Daarnaast word je je bewust van hoe je overkomt op anderen, van je taalgebruik en lichaamstaal. Je leert om met elkaar samen te werken en om maatschappelijke problemen van verschillende kanten te bekijken. Debatteren bevordert zo wederzijds begrip. Heel belangrijk in onze democratische samenleving.”

Na de tweede klas kunnen de leerlingen zich verder specialiseren in debatteren tijdens de flexuren debat. Ook leerlingen die niet aan de talentgroep hebben meegedaan kunnen zich hiervoor opgeven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-