De gemeente Zoetermeer gaat het veiligheidsbeleid actualiseren. Voordat de gemeenteraad hierover een besluit neemt, wordt aan inwoners gevraagd wat zij van de plannen vinden. In het plan is aandacht voor geweld, de coronacrisis en leefbaarheid.
De gemeente is van plan flink te blijven inzetten op de vier speerpunten:
- de aanpak van problematische jeugdgroepen
- het voorkomen van jonge aanwas bij jeugdgroepen,
- ondermijning, extremisme en radicalisering én
- ingrijpende delicten zoals geweld, woninginbraken, overvallen en straatroven.
Daar komen aandachtspunten bij, zoals de coronacrisis, de aanpak van cybercriminaliteit, het verbeteren van de leefbaarheid in buurten en de aanpak van burenoverlast. Naast handhaving speelt ook preventie een belangrijke rol in het veiligheidsbeleid.
Burgemeester Michel Bezuijen: ”Het gaat niet alleen om het uitdelen van boetes of het opleggen van bijvoorbeeld een gebiedsverbod. Het is goed om aandacht te blijven schenken aan preventie. In de afgelopen jaren is de relatie tussen veiligheid en zorg steeds sterker geworden. Als potentiële criminelen aan werk worden geholpen of een opleiding doen, kan dat de betrokkenen op het rechte pad houden.”
In de aanpak van jeugdgroepen is er bijvoorbeeld veel persoonlijke aandacht voor de leden van deze jeugdgroepen. Maar ook de situatie van broertjes en zusjes van deze leden wordt in de gaten gehouden, om te voorkomen dat zij ook in de jeugdgroepen terecht komen.
Ondermijning
Met de start van de regisseur ondermijning wordt de aanpak van ondermijnende criminaliteit versterkt. Het gaat om het tegengaan van georganiseerde misdaad waarbij de onderwereld zich mengt met de bovenwereld. Voorbeelden zijn hennepteelt/drugshandel, heling, fraude en witwassen. De belangrijkste thema’s van de aanpak zijn het vergroten de bewustwording van ondermijning en de weerbaarheid er tegen. “Ook hierbij is preventie een belangrijk onderdeel en willen we bijvoorbeeld voorkomen dat jonge Zoetermeerders afglijden naar de ondermijnende criminaliteit,” vervolgt Bezuijen.
Leefbaarheid in de buurten
Het thema ‘leefbaarheid’ krijgt extra aandacht in het veiligheidsbeleid. De aanpak richt zich op de leefbaarheid in buurten. Daar waar de problemen zich voordoen. In eerste instantie gaat het vooral om de aanpak van jeugdoverlast. Maar te denken valt ook aan de opvang van verwarde personen en de aanpak van veroorzakers van woon/burenoverlast. Deze kunnen de leefbaarheid in een buurt behoorlijk verzieken. Met de start van de coördinator woonoverlast wordt de aanpak van overlastveroorzakers met diverse partners geïntensiveerd.
De gemeente heeft hierin al een start gemaakt, door het sneller aanpakken van woonoverlast. Zo heeft de gemeente een brief gestuurd aan iemand die al langere tijd structureel overlast veroorzaakt en is het huis schoon gemaakt van iemand die veel spullen en afval om zich heen had verzameld.
Cyberweerbaarheid
Steeds vaker worden mensen slachtoffer van cybercriminaliteit. Om ervoor te zorgen dat minder inwoners en bedrijven slachtoffer worden van cybercriminaliteit gaat de gemeente inzetten op het vergroten van de cyberweerbaarheid van inwoners en bedrijven.
Denk mee!
De gemeente vraagt haar inwoners mee te denken met de actualisatie van het veiligheidsbeleid. Vanaf maandag 22 maart kunnen inwoners via www.doemee.zoetermeer.nl reageren op de actualisatie van het veiligheidsbeleid en aangeven wat zij belangrijk vinden op het gebied van veiligheid. De reacties nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het definitieve voorstel dat zij aan de gemeenteraad voorleggen.
Foto: burgemeester Bezuijen