Het ‘masterplan De Entree’ gaat nu naar de gemeenteraad voor de beslissende fase.De nieuwe stadswijk rond de Afrikaweg moet het visitekaartje van Zoetermeer worden: een uitnodigende plek die bezoekers en bewoners welkom heet.
Met het ‘masterplan De Entree’ is in 2019 de stap gezet naar het realiseren van stadswijk Entree. De verdere uitwerking is daarvan nu ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Na een overeenkomst tussen de grondeigenaren en de gemeente is er begin 2020 versnelling ingezet. In de wijk komt een goede balans tussen betaalbare woningen, een bereikbare stad en groen in en rond de wijk. Er komen 4.500 woningen waarvan 1.215 goedkope huur, 1.125 middenhuur en 2.160 koopwoningen en dure huur. Door het hoge aantal betaalbare woningen kreeg het project begin 2021 subsidie vanuit de Woningbouwimpuls.
Duurzame en betaalbare woningen
Burgemeester Bezuijen: “De vraag naar woningen is sterk toegenomen maar de bouw van woningen blijft nog altijd achter. Met Entree leveren we een belangrijke bijdrage. Ik ben trots op de kwaliteit die hier gerealiseerd gaat worden en het tempo waarmee dit samen met de zes grondeigenaren tot stand komt. Entree is een historisch besluit voor de stad!”
De eerste stappen voor Entree zijn gemaakt. Terra Nova is een transformatie van een leegstaand kantoor naar 385 woningen, 30 zorgappartementen en een gezondheidscentrum voor de wijk en woonzorgfaciliteiten. Deze maand is gestart met de transformatie.
Een gezonde wijk
Wethouder Ter Laak van Welzijn en Sport: “De omgeving nodigt uit om te bewegen, spelen en te ontmoeten. In het Entreepark kun je een rondje hardlopen, een wandeling maken of fitnessen bij de obstakelroute. Maar ook voor ontspanning en ontmoeting zijn er met een stadsbos, stadsboomgaard en moeraspark genoeg mogelijkheden.” De wijk moet een groen en blauw karakter krijgen, met veel natuur en water. Om bijvoorbeeld plaats voor extra groen te krijgen wordt een deel van het parkeren ondergronds aangelegd, zodat boven de grond extra ruimte is voor natuur. Hoe het er precies uit moet gaan zien wordt nog verder uitgewerkt.
Vernieuwd stationsgebied
De wijk is naast station Zoetermeer gelegen en daarom is in de plannen onder andere ingezet op stimuleren van fietsen, lopen en gebruikmaken van deelauto’s en openbaar vervoer. Daarnaast wil de gemeente een onderzoek starten naar de mogelijkheid om het busstation van Centrum-West naar station Zoetermeer te verplaatsen, zodat dit station ontwikkeld kan worden tot een volwaardig knooppunt. De Mandelabrug wordt in dit plan in oorspronkelijke staat opgeknapt en verbouwd tot een centrale stationshal. Het station zou in dit ontwerp boven de snelweg A12 komen te liggen, tussen de Mandelabrug en de huidige af- en oprit van de A12.
Team V Architectuur, dat al de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2020 binnen sleepte met het ontwerp van Station Lansingerland Zoetermeer, heeft ook de eerste schetsen voor dit nieuwe station gemaakt.
De gemeenteraad besluit of dit ontwerp dit jaar verder wordt uitgewerkt. Voor een goede aansluiting tussen station en de woonwijk Entree wordt er tegelijk de realisatie van een hal aan de noordzijde voorgesteld. Hier komt een overdekte stalling voor 1.000 fietsen.
Duurzame mobiliteit en infrastructuur
Entree gaat op een andere manier om met duurzame mobiliteit en biedt de ruimte aan innovatieve vervoersmogelijkheden. Voetgangers, openbaar vervoer en fietsers zijn prioriteit. Deelmobiliteit (auto’s, scooters, fietsen) wordt onderdeel van de plannen. Dit wordt in goed overleg met bewonersorganisaties en de Toegankelijkheidsraad verder ontworpen. De huidige wegen Boerhaavelaan en Bredewater worden waar mogelijk teruggebracht naar 30 km wegen. De Afrikaweg wordt getransformeerd van autoweg naar groene stadsstraat, met ook 50 km als maximum snelheid. Oversteken op deze straat zijn gelijkvloers, maar de twee al bestaande fiets/voetgangertunnels onder de Afrikaweg blijven behouden. Een al geplande proefopstelling voor een oversteek heeft vertraging opgelopen door corona, maar zal nog wel uitgevoerd worden.
Investeringen
Geschat wordt dat de investering van de vastgoedeigenaren in de woningen en voorzieningen Entree over de periode van 10 jaar ongeveer € 1,2 miljard bedraagt. Wethouder Rosier: “Alle eigenaren die betrokken zijn bij de Entree zitten om tafel, de inschatting is dat ze allemaal mee doen. Conceptafspraken met de meeste vastgoedeigenaren zijn al gemaakt.”
Het realiseren van een stadswijk met een aantrekkelijk leefklimaat heeft met een investeringsbedrag van die omvang ook positieve effecten op de werkgelegenheid in de stad en regio. Er wordt in de Entree ook ruimte gemaakt voor bedrijven en kantoren.
Naar verwachting neemt de gemeenteraad in mei een definitief besluit over de voorstellen.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!