mildred aangepaste foto copyZoetermeer heeft in de gemeente veel vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende instanties. Variërend van een paar uurtjes per week tot meerdere dagen per week. Deze week vertelt Mildred Nahar, vrijwilliger bij Gilde SamenSpraak, over haar werk en wat het precies inhoudt.

Vertel in het kort iets over jezelf

Mijn naam is Mildred Nahar en ik ben 74 jaar oud. Na mijn werkzame leven heb ik een tijdje genoten van mijn vrijheid.  Maar dan wil je toch weer orde en regelmaat en een beetje structuur aanbrengen in je leven en toen is eigenlijk heel toevallig het vrijwilligerswerk op mijn pad gekomen.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je precies?

Ik werk bij Gilde SamenSpraak wat valt onder Gilde Zoetermeer. Ik heb het eerste gesprek met de anderstalige mensen die zich aanmelden om Nederlands te leren. De anderstalige moet wel op niveau A1 zitten en zich redelijk verstaanbaar kunnen maken. Als ze onder dit niveau zitten verwijzen wij ze naar Piëzo. Daar leren ze de basis van het Nederlands. Ze komen bij ons om beter Nederlands te leren voor de inburgeringscursus. Of om meer kansen op een betere baan te hebben. Veel anderstaligen hebben een vrij hoge opleiding, maar komen hier niet aan het werk omdat ze geen of gebrekkig Nederlands spreken. Ik ben blij dat ik ze daar bij kan helpen en stimuleren.
Ik ben dus het eerste contactpunt nadat ze zich hebben aangemeld. We gaan vervolgens samen kijken om een geschikte begeleider te vinden voor de anderstalige. Daarna heb ik regelmatig contact met de anderstalige om te vragen of ze tevreden zijn met hun begeleider. Of als ik iets hoor van de begeleider waar ik de anderstalige uitleg over moet geven dan pak ik dat op. Alle anderstaligen en hun begeleiders van SamenSpraak kunnen elkaar ook twee keer in de maand ontmoeten in ons PraatHuis. Hier krijgen ze een gratis kopje koffie of thee en kunnen ze bijpraten en ervaringen uitwisselen. Helaas ligt het PraatHuis op dit moment door corona nog stil.

Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk terecht gekomen?

Ik had me ingeschreven bij het toenmalige VIP om te kijken wat voor vrijwilligerswerk er zoal te doen is, en toen kwam ik heel toevallig Lies Hoogland tegen die ik nog kende van vroeger. We raakten in gesprek en zij vertelde mij over Gilde Zoetermeer waar zij actief was. Ik ben toen begonnen als taalmaatje van anderstaligen. Daarna kwam de vacature vrij van intake Taalmaatjes-anderstaligen en daar heb ik mijn belangstelling voor geuit. Zo ben ik terechtgekomen op de plek waar ik nu nog steeds zit.

Wanneer ben je gestart, hoeveel tijd besteed je ongeveer aan je werk?

Ik ben gestart in 2014. Het is een beetje moeilijk te zeggen hoeveel uur ik per week aan mijn werk besteed. Als er veel aanvragen zijn dan is het ongeveer 6-7 uur per week interviews, en daarna nog het uitwerken ervan en in RBS zetten. RBS  is ons registratie systeem.  Alles bij elkaar zo’n 10-15 uur per week. De aanvragen komen binnen via de Informatietelefoon van het Gilde, via de website, via het Taalhuis Zoetermeer worden mensen doorverwezen of via een vriend of vriendin die een begeleider bij ons heeft. Ook Piëzo verwijst wel eens mensen door, het is heel divers.

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

Het werk geeft me structuur. Ik vind het fijn om anderen te helpen en met andere culturen in contact te komen. En ik wil graag actief blijven en me nuttig voelen. Het is leuk als je iemand in contact hebt gebracht met een begeleider en de begeleider merkt dat de anderstalige heel gemotiveerd is. Daar haal ik veel voldoening uit.

Is het vrijwilligerswerk in dezelfde richting als je werk of opleiding van vroeger?

Ik heb een opleiding gevolgd tot directiesecretaresse. Daarna heb ik als publieksvoorlichter gewerkt bij het Ministerie van Sociale Zaken. Dat zit een klein beetje in de richting van het vrijwilligerswerk wat ik nu doe.

Wat leer je er zelf van?

Ik leer van dit werk dat het voor sommige mensen uit andere culturen veel moeilijker is om Nederlands te leren dan dat zij in eerste instantie denken. Onze taal, en vooral de grammatica, is best lastig voor hen om te leren. Daar sta je zelf eigenlijk niet zo bij stil. Veel anderstaligen willen graag snel vorderingen maken, en dat blijkt dan achteraf niet haalbaar.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen stimuleer om zich aan te melden als vrijwilliger. Bij onze organisatie of bij een van de vele andere organisaties in Zoetermeer. Wij kunnen zeker nog begeleiders voor onze anderstaligen gebruiken. Leeftijd is geen beperking en je kunt je eigen tijd indelen. Je haalt veel voldoening uit je werk.

Tekst: Winifred Dwars

-advertenties-

-goede doel-