hooikoortsLekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen  kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: Wat te doen bij hooikoorts.

Wat is nu eigenlijk hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie op pollen die in de lucht vliegen. De pollen worden door de wind verspreid. De reactie die je krijgt is; niezen, irritatie aan de ogen, snotteren en soms wat hoofdpijn. Je kan er behoorlijk last van hebben. Wat er in het lichaam gebeurt is dat het immuunsysteem overactief is. Hierbij komt er histamine vrij via het neus- en/of oogslijmvliezen ter bestrijding van de pollen (het allergeen). Wat zou je zelf kunnen doen om de hooikoorts te verminderen, ik geef je wat natuurlijke tips.

Tip 1: Het centrale zenuwstelsel kalmeren met etherische oliën.
Voordat het seizoen begint kan je starten met een kuur van etherische oliën. Deze etherische oliën zorgen ervoor dat je minder snel gaat reageren op pollen. Ik begrijp dat dit voor dit jaar een advies is wat te laat is. Maar goed nieuws, er is ook een mix van therapeutische etherische oliën die de allergische reactie kunnen verminderen. Deze oliën gebruik je dagelijks verspreid over de dag.

Tip 2: Het immuunsysteem ondersteunen met voeding.
Om je immuunsysteem te ondersteunen en versterken is de basis gezonde biologische voeding. Eet lekker veel groente en fruit. Laat de vitaminegeraffineerde koolhydraten staan en vervang deze door bijvoorbeeld gierst of quinoa.
Extra ondersteuning krijg je binnen door: Vitamine C
Bij hooikoorts is het immuunsysteem overactief en dat zal veel antioxidanten verbruiken. Nu extra vitamine C via je voeding kan je immuunsysteem wel gebruiken. Voeding waar veel vitamine C inzit zijn;
- Groenten: paprika, spruitjes, tuinboon, waterkers, asperges, bleekselderij, boerenkool, broccoli, Chinese kool, citroen, doperwten, koolraap, olijven, paksoi, peterselie, peulen, rode kool, witte kool, snijbiet
- Fruit: aardbeien, ananas, frambozen, grapefruit, kiwi, kruisbessen, limoen, lychee, mango, meloen, papaja. Sinaasappel, zwarte bessen
Je kunt nu ook tijdelijk extra een supplement Vitamine C innemen. Mijn advies is 1 tot 4x per dag 600 mg Vitamine C.

Tip 3: Ribes Nigrum ofwel zwarte bes
Deze vrucht staat bekend om zijn bijzondere stoffen. Het bevat 5 keer zo veel Vitamine C dan een sinaasappel. Het bevat ook veel flavonoïden die bekend staan als antioxidant. Het heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt deze vrucht op verschillende manier innemen.
- Met een tinctuur, elke dag neem je 10 tot 30 druppels, afhankelijk van de klachten en gewicht
- Via een mineralen drank, je drinkt gedurende de dag 1,5 liter gemengd met water. Duur 2 weken
- Gezichtsverzorging, hiermee kalmeer je de huid van de buitenkant

Tip 4: Probiotica
In je darmen bevindt zich ruim 80% van je immuunsysteem. Nu dus enorm belangrijk om een optimale darmfunctie te hebben. Wanneer je start met gezonde voeding maak je de darmen gezond vanwege de vezels en vitamines. De darmen kan je extra ondersteunen met een Probiotica supplement. Het verbetert de barrièrefunctie van de darmwand. Ze geven de darmen extra gezonde darmbacteriën. Dit is nog maar een paar positieve kwaliteiten van Probiotica.

Tip 5: Neus spoelen
Verder kun je als ondersteuning je neus spoelen met fysiologische zout of met cellulosepoeder. Dit helpt het aanwezige slijm te verdunnen, het oedeem te verminderen en de antigeenbelasting in de neus- en sinusholte te verminderen. Een neusspray met cellulosepoeder erin legt een beschermende laag op de neus slijmvliezen. Je ogen kan je kalmeren met oogdruppels met Euphrasia officinalis (een kruid) dit heeft een kalmerende werking erin.

Bij vragen of ondersteuning kun je terecht op mijn websitelogo bloos def copy copy copy

-advertenties-

-goede doel-