Zowel de politie als handhaving geven aan onder hoge druk te staan. De coronacrisis doet een groot beroep op de hulpverleners, terwijl er niet méér agenten of boa’s beschikbaar zijn. De raad nam maandag tijdens de vergadering unaniem de actualisatie van het veiligheidsbeleid aan.
Ook het collegevoorstel van het wapenverbod en het verbod op het recreatief gebruik van lachgas in de APV werden door de raad aangenomen. Belangrijke punten in het veiligheidsbeleid van Zoetermeer zijn de high impact crimes zoals woninginbraken, problematische jeugdgroepen, ondermijning en radicalisering of extremisme. Daarnaast richt de gemeente zich nadrukkelijk op preventie. Cybercrime, bijvoorbeeld fraude via computer of whatsapp is sterk in opkomst en de gemeente gaat komende jaren veel aandacht besteden aan cyberweerbaarheid.
Cor Pronk, teamchef politie Zoetermeer: “We moeten de alertheid van mensen verhogen als het gaat om cybercrime. Mensen weten nu vaak nog niet wat ze moeten doen als ze een telefoontje of melding van hun ‘bank’ krijgen dat hun rekening in gevaar is. Ga niet in op verzoeken om je geld weg te sluizen naar een ‘veilige kluis’, maar bel zélf je bank om na te gaan wat er aan de hand is!”
Veiligheidsgevoel
Uit onderzoek in de Stadspeiling blijkt dat Zoetermeerders gemiddeld een 8 geven voor het gevoel van veiligheid in hun stad. En het algemene cijfer voor veiligheid in de stad is een 7,6. Burgemeester Bezuijen is ook trots op de daling van de misdaadcijfers in de stad, maar moet daar ook bij aangeven dat een deel van de daling veroorzaakt is door de maatregelen rond het coronavirus. “Als mensen niet uit mogen en ‘s avonds binnen moeten blijven, dan is het rustiger in de stad, dat zie je ook terug in de cijfers”, aldus Michel Bezuijen.
Water aan de lippen bij boa’s
De handhavers in Zoetermeer staat het water aan de lippen, zij krijgen met veel moeite de roosters nog rond. De medewerkers hebben nog geen duidelijkheid over hun toekomst, onduidelijk is of er komend jaar nog voldoende financiering zal zijn. Wouter van der Berg, handhaving: “We zien nu ook dat collega’s vertrekken door de onzekerheid. Wij hebben een hoog niveau opleiding van de boa’s, maar het is heel lastig om deze goede mensen nu te behouden in Zoetermeer.”
De Zoetermeerse handhaving maakt gebruik van dezelfde tactiek als de politie om op de juiste tijd om de juiste plaats te zijn: informatiegestuurd handhaven. De beschikbare data en informatie wordt zo in kaart gebracht dat de boa’s zoveel mogelijk op de plekken zijn waar zij het hardst nodig zijn. Deze analyse laat goed zien wat er speelt in de wijk en waar en wanneer de handhavers het meest nodig zijn. Het aantal staandehoudingen is vorig jaar verdubbeld naar 2056. Ook het aantal aanhoudingen is verdubbeld van 7 naar 16.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!