Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand woongebouw Cumulus, de woonwolk aan het Florapark in Rokkeveen ontworpen door Frits van Dongen.
Een tijdje geleden kwam ik René tegen. Hij is stedenbouwkundige bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Waar woon jij eigenlijk,” vroeg ik hem. “In Cumulus, dat opvallende appartementengebouw aan de Albert Schweitzersingel in Rokkeveen.” “Dat kom mooi uit,” zei ik, “want het is gekozen tot het gebouw van de maand augustus en daar schrijf ik een verhaaltje over.” “Kom eens langs, dan laat ik je mijn woning en het complex zien.” En dat heb ik gedaan.
Florapark
Het woongebouw is opvallend door zijn vrijstaande positie op de kop van het Florapark, zijn hoogte van tien (woon)lagen en de opvallende, serre-achtige glasgevel aan de zuidzijde. Hoewel ruimtelijk gescheiden door het Florapark maakt het schijfvormige gebouw deel uit van een groter ensemble. De vijf urban villa’s aan de Woudlaan en het rijtje eengezinswoningen aan het Mahoniehout zijn evenals het woongebouw Cumulus door architect Frits van Dongen van de architecten Cie ontworpen. Na afloop van de in 1992 gehouden Zoetermeerse Floriade is conform de plannen een deel van het Floriadeterrein bebouwd. Daar waar vanaf de entree drie zichtassen op een plek bij elkaar kwamen, is in het water de Cumulus verrezen.
Het woongebouw heeft twee kernen voor lift en trappen; vanuit de westelijke kern zijn vier woningen bereikbaar, vanuit een interne gang en de oostelijke kern drie woningen. Per woonlaag van zeven woningen hebben twee 3-kamerwoningen een eenzijdige -zuid- oriëntatie en de andere vijf woningen ontvangen licht en lucht van tenminste twee kanten. Afwijkend qua organisatie zijn de twee lagen op de begane grond, gevuld met entreehal, bergingen en drie woningen. De bovenste woonlaag heeft vijf bijzondere appartementen in een en twee lagen onder een licht hellend dak.
Grote glasgevel op opvallende plek
Van de 64 koopwoningen in dit gebouw beschikt slechts een beperkt aantal over een open buitenruimte in de vorm van een terras, patio of balkon. Het merendeel heeft een serre, 6 meter breed, 1.8 meter diep, waarvan de pui door middel van een schuifraam gedeeltelijk is te openen. Die verzameling woongevels leidt tot het karakteristieke beeld van dit woongebouw aan de zuidzijde. Een raster van stijlen en regels, waarmee achter glas de individuele expressie is ingekaderd tot een collectief beeld. Het woongebouw staat op een prominente plaats, vangt zichtlijnen op uit diverse richtingen en is karakteristiek in het silhouet van het westelijke deel van Rokkeveen. En het is ruimtelijk en qua voorzieningen ook goed gesitueerd, aan het park, nabij het winkelcentrum en dicht bij het station Zoetermeer-Centrum en de A12.
Goed wonen
“Heb je nog kritische opmerkingen,” vroeg ik René. “Het is jammer van de destijds geaccepteerde lage plafondhoogte van 2.40 meter voor woningbouw en ik vind het nog steeds storend dat de tussenregel in de pui precies op zit-ooghoogte zit. Maar verder is het goed wonen in deze gestapelde woonwolk.”
Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.
Tekst en foto’s Willem Hermans
Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand