Gert Toet in de kazerne Stadshart
Ploegchef Gert Toet legde, met behulp van collega’s in zijn ploeg, in de brandweerkazerne Stadshart de basis voor trainingsprogramma ‘Brandweerman In Nood’. Hierbij leren brandweermensen hoe zij het beste een collega in nood kunnen helpen.
Het programma is heel erg belangrijk voor de veiligheid bij de brandweer. Gert: “Brandweermensen worden opgeleid met het doel anderen te helpen, het is voor een brandweerman of -vrouw dan vaak ook heel moeilijk om zélf om hulp te vragen! Maar voor de veiligheid is het ontzettend belangrijk om op tijd om hulp te kunnen en durven vragen. Als je pas hulp inroept op het moment dat het al bijna te laat is, bijvoorbeeld als de perslucht op is, dan zijn er veel minder mogelijkheden voor collega’s om nog te kunnen helpen."
Brandweerman In Nood 1.0
Al eind 2016 kwam Gert via een collega in zijn ploeg in aanraking met ‘Brandweerman In Nood’, ofwel BIN. In België werd al langer getraind met het programma dat in Amerika ontstond. BIN is namelijk een afgeleide versie van een Amerikaans trainingsprogramma. Gert: “In eerste instantie gingen we gewoon zelf aan de slag om situaties te oefenen en uit te vinden wat goed werkt en wat niet.”
De kazerne Stadshart bleek een schot in de roos. Omdat het een oudere kazerne is, met veel ruimte, was er genoeg plaats om dingen uit te proberen. Ook de eigen timmerwerkplaats op de kazerne was van grote waarde: hier werden modules gebouwd, waarin brandweerploegen konden trainen. Gert: “Zo’n module is een situatie die je zou kunnen tegenkomen tijdens het brandweerwerk, met bijvoorbeeld heel nauwe ruimtes waar je doorheen moet, of ruimtes die vol hangen met kabels of andere rommel.”
Programma uitbreiden
In 2018 werd 3 dagen getraind met het Belgische programma van ‘Brandweerman In Nood’, op een groot oefenterrein in Antwerpen. Alle situaties konden worden getraind en Gert deed hier veel inspiratie op die weer terugkwam in het programma dat hij samen met andere brandweercollega’s steeds verder uitwerkte. “We willen de collega’s een basis geven om op terug te vallen in noodsituaties. Wat doe je als je in een brandend gebouw je maatje kwijt raakt, wat als het te heet wordt, of als je vast komt te zitten? Allemaal vragen waar je beter van tevoren een antwoord op kan hebben, vóórdat je in zo’n noodsituatie terecht komt!”
Eigen grenzen leren kennen
Het BIN programma wil brandweermensen een plan B geven voor in noodsituaties. Gert: “In een noodsituatie denk je minder helder en val je terug op je training. Dat kan in sommige situaties het verschil tussen leven en dood betekenen.”
De brandweercollega’s krijgen in zo’n training de kans om de eigen grenzen te leren kennen, in een veilige situatie en zonder dat er teveel druk achter zit. “Per persoon kijken we wat er mogelijk is en wat de grens is. We verleggen grenzen, maar wel vanuit de persoon zelf. Er wordt bijvoorbeeld niet de opdracht gegeven: je hebt 5 minuten om hieruit te komen. Maar eerder: dit is de situatie, kijk zelf hoe ver je kunt komen.”
Tijd om over te dragen
Door corona lag het BIN programma lange tijd stil, trainingen konden niet georganiseerd worden. Wel werden in die tijd veel online video’s gemaakt en noodprocedures aangescherpt. Gert: “De bedoeling is dat het BIN programma uiteindelijk in heel Haaglanden gebruikt wordt. De modules om te oefenen staan nu bij de kazerne in Pijnacker-Nootdorp. Ik heb in eerste instantie veel werk verzet om dit op te zetten, maar ben er nu ook aan toe om de verantwoordelijkheid over te dragen. Het wordt tijd dat dit project verder ontwikkeld. Het wordt nu ondergebracht bij de afdeling Vakbekwaamheid binnen de Veiligheidsregio Haaglanden. Collega’s binnen deze afdeling verzorgen trainingen en opleidingen binnen Brandweer Haaglanden. Maar ik blijf nog wel betrokken als instructeur. We hebben in 5 jaar tijd mooie stappen gemaakt, dat is wel iets om trots op te zijn.”
Tekst: Rita Soutendijk
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!