Je recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over het annuleren van een aankoop.
Een bezoeker van de rechtswinkel heeft een bekende keukenwinkel bezocht en heeft tijdens het eerste bezoek (vanwege een extra aangeboden korting) direct een keuken gekocht. De bezoeker heeft echter later die middag ergens anders een keuken gezien die hij en zijn vrouw nog leuker vinden en bovendien goedkoper is.
De bezoeker heeft de eerste keukenwinkel gevraagd om de koop te annuleren. De winkel wil dit wel maar wel tegen een prijs van 30%. Onze bezoeker is hiervan geschrokken en vraagt zich af of dit wel klopt.
Annuleren is niet altijd een recht
Het is belangrijk om te weten dat het annuleren van aankopen niet altijd een recht is. Best verwarrend omdat er wel een annuleringsrecht bestaat voor online aankopen en veel winkels wel een regeling hebben dat je spullen of kleding terug kunt brengen.
De hoofdregel is dat je door je aankoop een overeenkomst met sluit met de verkoper. Beide partijen zijn aan de overeenkomst gebonden: de verkoper moet het gekochte leveren en jij moet de afgesproken prijs betalen en het gekochte afnemen. Andere regels kunnen gelden als de geleverde keuken niet goed is of de verkoper niet kan leveren.
CBW-voorwaarden
Volgens de hoofdregel is de bezoeker dus gehouden om de keuken af te nemen en de afgesproken prijs te betalen. Uit meegenomen ondertekende offerte blijkt echter dat de keukenwinkel CBW-voorwaarden hanteert. Deze heeft de verkoper achterop de offerte gedrukt.
Artikel 12 van de voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) voorziet in een annuleringsregeling. Dat betekent dat de koop van een keuken kan worden geannuleerd. Als de koper annuleert, is hij wél een schadevergoeding verschuldigd aan de verkoper. Deze is gebaseerd op door de verkoper gederfde inkomsten. De schadevergoeding bedraagt 30% van de koopsom, behalve als partijen iets ander hebben afgesproken. De schadevergoeding kan ook 50% zijn als de koper annuleert terwijl de verkoper hem of haar al heeft geïnformeerd dat een (deel)levering kan plaatsvinden.
Wat zegt de rechter?
De afgelopen jaren zijn er verschillende juridische procedures geweest met de vraag of artikel 12 van de CBW-voorwaarden onredelijk is. Kopers stellen bijvoorbeeld dat een schadevergoeding van 30% te hoog is. Rechters gaan daar meestal niet in mee. Zij vinden over het algemeen dat een schadevergoeding van 30% kan, maar alleen als de verkoper ook kan laten zien dat de werkelijke schade daar niet teveel van afwijkt. De meeste verkopers lukt dat en krijgen in gepubliceerde vonnissen gelijk. In een enkel geval oordeelt de rechter anders en krijgt de koper gelijk en hoeft hij de annuleringskosten niet te betalen.
Heeft u vragen over een (grote) aankoop? Kom dan naar het spreekuur van de Rechtswinkel Zoetermeer. Zij proberen u dan verder te helpen met een gratis juridisch advies.
Vanwege de corona-crisis kan je voor een bezoek aan het spreekuur een e-mailsturen naar:
De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.