Zoetermeer Actief bezoekt vanaf nu elke maand een restaurant in Zoetermeer en doet hiervan verslag in deze rubriek. Dit is de eerste aflevering van een nieuwe reeks van Zoetermeerse eetervaringen. Peter Vergers ging proeven bij restaurant Hoeve Kromwijk.
We parkeren op het ruime parkeerterrein van Hoeve Kromwijk, dat al grotendeels vol staat met auto’s. Aan de welkomstdesk worden we vriendelijk ontvangen. We hebben niet gereserveerd, maar dat blijkt geen probleem. Een vriendelijke dame begeleidt ons naar een tafeltje in de serre.
Al gauw komt een serveerster met een fles witte wijn in haar hand naar onze tafel met de vraag wat we willen drinken. “Een karafje kraanwater en we willen ook graag de menukaart”. Op de mooie groen-granieten tafels is klassiek gedekt met drie paar messen en vorken en een linnen servet. Wat ook in het oog springt zijn de lage ronde waterglazen van de Belgische mineraalwater-producent Chaudfontaine.
Keuze
Er is een drie gangenmenu, waarbij je drie maal uit drie gangen kan kiezen. Verder een verrassingsmenu van 3, 4 en 5 gangen, een kindermenu en keuze á la carte. We gaan voor het 4-gangen-verrassingsmenu met een BOB-wijnarrangement - halve glaasjes bij 3 gangen. De ruim opgestelde tafels in de serre zijn voor driekwart bezet, de stoelen zitten goed en er heerst een rustige, gezellige, informeel chique sfeer.
De eerste gang is zalm tartaar, aardappelblokjes, een kwarteleitje en een stukje kroepoek gekleurd met inktvisinkt. Mooi opgemaakt en goed van smaak. Daarbij een glas Nai e Señora, Albarino. Een heerlijke frisse witte wijn van de albariño druif uit Galicië. Dat ligt in het meest noordwestelijke puntje van Spanje. Deze wijn is een eerbetoon aan de vrouwen in Galicië, die garant staan voor het gezin in de Galicische samenleving. Drink deze heerlijke witte wijn vooral als aperitief. Bij de zalm vonden we hem net iets te stevig. Zelf zouden we liever voor een Sancerre gekozen hebben.
Het tussengerecht is gegrilde zeebaarsfilet, gamba, Hollandaise saus en spinazie. De zeebaars is mooi aan één kant gegrild, de gamba goed op smaak en de spinazie en de saus vormen met de vis een heerlijke combinatie. Erbij een glas Amerikaanse Light Horse Chardonnay. Wat een goede keuze voor bij de zeebaars, fris, zacht, je proeft perzik en vanille en daarna een mooie lange afdronk. Light Horse verwijst naar het feit dat bij de wijngaarden ook een paardenranch is.
Hoogtepunt
Na twee keer vis zijn we nieuwsgierig hoe chef-kok Dennis Bruinzeel zal vervolgen. Hij heeft gekozen voor eend, met zuurkool, biet, aardappelpuree en een jus van specerijen. Het hoogtepunt van de avond! Wat een prachtige combinatie van smaken. En het glas M’Hudi pinotage, een rode wijn uit de Wesstern Cape uit Zuid-Afrika doet het er prima bij. Veel smaak, kruidig, je proeft kersen, pruimen en peper. De familie Rangaka produceert deze wijn onder leiding van mater familias Malmsey Rangaka. Ze moedigt haar familie aan om bij alles betrokkenheid en doorzettingsvermogen te tonen. En om verder te kijken dan het vertrouwde. En inspireert hen met de gedachte dat het leven veel spannender kan zijn als je risico's durft te nemen.
We filosoferen wat over deze levenshouding, maar al gauw dient de vierde en laatste gang zich aan. Meringue en ijs op een plakje spekkoek met sinaasappel en armagnac. Mijn eetpartner is enthousiaster dan ik over dit nagerecht.
De bediening tijdens de vier gangen gebeurt door verschillende personen. Allen sympathiek, vriendelijk, gastvrij en voorkomend. Als tip geven we mee dat wat extra training in etiquette en kennis van de gerechten het helemaal perfect kan maken. Want niet altijd klopten de aankondigingen bij de gerechten, bleef een gebruikt glas op tafel staan en een gevallen vork onaangeroerd.
Samenvattend: we hebben echt heerlijk gegeten in een gezellige en stijlvolle ambiance. Voor het voorgerecht en het tussengerecht geven we een 8,5, voor het hoofdgerecht een 9 en voor het dessert een 7,5. Een bonuspunt voor de kwalitatief heel goede wijnen en een compliment voor het feit dat het water niet apart op de rekening staat. Voor twee personen rekenen we voor het eten 96 euro af en voor de wijn 24.
Tekst: Peter Vergers