De inwoners van Zoetermeer hebben afgelopen week bij het Afvalreferendum met overweldigende meerderheid het nieuwe Afvalbeleidsplan naar de prullenbak verwezen. Over de redenen hiervan hield de PvdA een uitgebreide online enquête om erachter te komen wat inwoners wel en niet willen.
“De nieuwe gemeenteraad zal uiteindelijk een nieuw Afvalbeleidsplan moeten vaststellen. Daarbij is het handig om te weten wat onze inwoners nu echt over alle facetten van het afgewezen beleid denken, zodat wij daar in de raad straks rekening mee kunnen houden”, licht fractievoorzitter Margot Kraneveldt toe.
De PvdA stelde de inwoners daarom meerdere vragen. Niet alleen over diftar, het beoogde nieuwe afrekensysteem, maar ook over de voorkeur voor bron- of nascheiding, de frequentie van het legen van de grijze kliko, het betalen voor het ophalen van grofvuil e.d. 588 Inwoners deden mee.
“Sommige resultaten verbazen ons niet, andere zijn verrassend. Ook in onze enquête stemde meer dan 81% van de inwoners tegen het nieuwe Afvalbeleidsplan. Het nieuwe betaalsysteem, waarbij je meer gaat betalen als je vaker afval aanbiedt (diftar), wordt door de inwoners met 79% eveneens duidelijk afgewezen. Wat we niet hadden verwacht, is dat 71% nascheiding en gebruiksgemak heel belangrijk vindt, maar 75% ook bronscheiding en bewustwording. Een meerderheid van 61% kiest dan toch voor bronscheiding, als dat de kosten omlaag brengt”, aldus Kraneveldt. “Men lijkt wat te hinken op twee voorkeuren, dus hier ligt een slimme combinatie van beide voor de hand”.
Een andere opvallende uitkomst is dat 42% van de inwoners helemaal geen extra kliko voor plastic wil. 60% brengt het plastic afval zelf al naar het milieu-eiland bij het winkelcentrum. “Slechts 8% van de inwoners geeft aan dat zij gewoon geen zin hebben in het scheiden van plastic. Dat betekent in ieder geval dat de grote meerderheid bereid is om zelf meer plastic afval te scheiden, en dat is natuurlijk positief”, concludeert Kraneveldt. “Waar 78% van onze inwoners wel massaal nee tegen zegt, is het minder vaak ophalen van de grijze kliko. 58% geeft als reden dat de kliko dan te vies wordt en gaat stinken. Ook blijkt uit opmerkingen bij de enquête dat men bang is voor afvaldumping op straat of bij de buren. Dat het ophalen van grofvuil gratis moet blijven, is ook duidelijk: 66% wil het houden zoals het is”.
Peter Vergers deed ook een onderzoek naar het afvalbeleid in Zoetermeer, lees hier zijn rapportage ‘Afval of Grondstof?’ : Veel-Zoetermeerders-bereid-afval-te-scheiden
In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen