PolitieIn het afgelopen jaar heeft de regio Haaglanden, waaronder Zoetermeer, te maken gehad met een aantal heftige geweldsincidenten waar jongeren bij betrokken waren. Naar aanleiding van die incidenten is nu een gezamenlijke aanpak van de gemeenten in gang gezet.

Bij acht doorzoekingen in de regio Den Haag zijn 4 jongeren aangehouden, die aangesloten zijn bij rivaliserende jeugdbenden. Bij de invallen zijn wapens en 30.000 euro aan contant geld gevonden.

De rivaliteit tussen jongeren(groepen) stopt niet bij de gemeentegrenzen en is daarmee een regionaal probleem. In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie wordt gewerkt aan inzicht op het gebied van rivaliserende, gewelddadige jeugdgroepen en de bijbehorende jeugd- en straatcultuur. Voor Zoetermeer is door burgemeester Bezuijen in een memo aan de gemeenteraad uitgelegd hoe de aanpak vorm zal worden gegeven.

bezuijenNa de incidenten van het afgelopen jaar heeft de politie, in veel gevallen in samenwerking met de gemeenten en andere hulpverleners zoals Jeugdzorg, huisbezoeken afgelegd bij de betrokken jongeren en hun gezinnen. In de gezinnen werd het gesprek aangegaan en werd duidelijk dat in sommige gevallen de ouders van niets wisten, of zelf onmachtig waren om iets aan de situatie te veranderen.

Alle betrokken Zoetermeerse jongeren, zowel de verdachten als de slachtoffers, zijn opgenomen in een persoonsgerichte aanpak. Tevens zijn na de schietincidenten van mei 2022 samenscholingsverboden en cameratoezicht in bepaalde wijken ingezet om nieuwe geweldsincidenten in die wijken te voorkomen en de rust te doen terugkeren.

Het doel is om jongeren te behoeden voor nieuw toekomstig slachtoffer- en/of daderschap. In het verlengde hiervan zijn er brede overleggen met professionals georganiseerd om meer inzicht in de oorzaken van de incidenten te krijgen, zodat effectiever preventief kan worden opgetreden.

Er is een geprioriteerde netwerkaanpak van het fenomeen ‘rivaliserende jeugd en excessief geweld’ in gang gezet. Deze netwerkaanpak richt zich allereerst op het netwerk en de netwerkleden en daarnaast ook op het fenomeen ‘rivaliserende jeugd en excessief geweld’. Er zijn momenteel ongeveer 30 jongeren in beeld met betrekking tot onderlinge rivaliteit en excessief geweld.

Dit zijn allemaal jongens tussen de 14 en 22 jaar oud. Zij zijn woonachtig in Zoetermeer, voornamelijk in de wijken Buytenwegh, Meerzicht en Driemanspolder.

Een jeugdmarshall houdt zich onder andere bezig met het verbeteren van de schoolveiligheid. Deze aanpak is vooralsnog gericht geweest op het voortgezet en mbo-onderwijs, maar zal vanaf nu ook uitgerold worden naar het primair onderwijs.

Het actieplan richt zich in eerste instantie op de kortere termijn, namelijk de maanden juli, augustus en september. In de komende maanden wordt het plan dan verder ontwikkeld met betrekking tot de langere termijn.

-advertenties-

-goede doel-