We kunnen maar beter wennen aan die nieuwe zomers, de hoge temperaturen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Mens en dier kreunen onder de warmte, maar ook de tuinplanten hebben het zwaar. Met wat maatregelen help je de tuin deze droge periode door.
Sinds juli zat Nederland in de zogenaamde droogtefase 1, wat betekent dat er alertheid was op dreigend watertekort. Deze week werd bekend dat er is overgegaan naar fase 2: er is officieel sprake van een landelijk watertekort. Alle reden dus om verantwoord om te gaan met de watervoorraad en dat betekent dat er ook goed nagedacht moet worden over het beregenen van de tuin. Er moet zo min mogelijk water verspild worden, maar je wilt ook niet dat de tuin in een dorre woestenij verandert.
Wat kun je doen?
Als maatregel voor toekomstige droge perioden kan de inrichting van de tuin wellicht aangepast worden. Bomen wortelen diep en hebben veel minder water nodig dan struiken die bloeien. Daarnaast hebben bomen natuurlijk een verkoelend effect, ze temperen de temperatuur en voorkomen dat de bodem uitdroogt door de schaduw die ze werpen.
Gras is een echte waterverslinder. Zeker wanneer het kort gemaaid is, heeft gras extra veel water nodig om te groeien. Bovendien warmt de bodem sneller op als die bedekt is met korte sprietjes. Water dat erop valt, verdampt bij 25°C zelfs al voordat het in de bodem kan trekken. Door je gazon wat minder vaak te maaien, creëer je een omgeving die water vasthoudt in plaats van verdampt.
Een ruig gazon hoeft niet lelijk te zijn. Geef andere kruiden de kans om uit te groeien en zie hoe een saai groen grasveld wordt omgetoverd tot een kleurige bloemenzee. Een extra voordeel is dat sommige van die kruiden, bijvoorbeeld klaver, veel minder last hebben van de droogte en langer groen blijven.
De hoeveelheid water die wordt gebruikt om gazons te sproeien is buitensporig. En dat terwijl gras heel goed tegen de droogte kan. Zelfs als er stukken gras volledig bruin en verdord uitzien, leeft dat weer helemaal op als het begint te regenen. Kun je het toch niet laten om te sproeien, doe dat dan 's avonds of 's nachts. In de zon verdampt 75% van het sproeiwater en dat is in deze tijden echt onverantwoord.
Vang regenwater op
Een schot voor open doel: vang het regenwater op, als het valt. Bekend is uiteraard de regenton, maar ook kan de regenpijp die vanaf het dak rechtstreeks de hemelwaterafvoer in loopt, nuttiger aangewend worden. Door hem door te zagen en er een T-stuk met een nieuwe pijp richting de borders op te plaatsen, kan het regenwater rechtstreeks de tuin inlopen.
Kies bij de (her)aanleg van je tuin voor planten die beter bestand zijn tegen een periode van droogte. Je kunt ze herkennen aan hun kleinere, stugge bladeren. Hoe groter het blad, hoe meer water de plant verdampt en dus nodig heeft. Een uitzondering op de regel is klimop, die met z’n grote bladeren toch weinig water verliest.
Om te voorkomen dat water meteen verdampt én om water langer vast te houden, loont het de moeite om de bodem zo goed mogelijk af te dekken. Elk stukje ‘blote’ grond is funest voor de waterhuishouding. Kies voor bodembedekkers, een dikke laag schorssnippers, grind, gemulcht gras etc. Een laag van minstens 5 cm dik zorgt ervoor dat de bodem vocht vasthoudt en voorkomt dat zonlicht en wind de grond uitdrogen. Tegelijkertijd creëer je een strooisellaag die erg veel leven aantrekt.
Hangen de planten er slapjes bij en wil je ze toch besproeien? Doe dat dan liever één keer in de week overvloedig dan elke dag een beetje. Uiteindelijk heb je dan in totaal minder water nodig én je leert je planten om dieper in de grond op zoek te gaan naar vocht. Bij een volgende periode van droogte zijn ze beter voorbereid.
Als de natuur ons dan uiteindelijk toch eens trakteert op een flinke plensbui, zorg er dan voor dat dat water niet direct wordt weggevoerd. Het betegelen van een tuin is erop gericht al het water dat uit de lucht valt zo snel mogelijk weer weg te krijgen. Dat is zonde, want onze bodem snakt naar water. Met behulp van grasroosters leg je een verharding tussen de tegels aan, waar het water toch doorheen kan sijpelen. Maar ook kiezelstenen of schorspaden zijn interessante alternatieven. En tussen de verharding kunnen zogenaamde lijngoten geplaatst worden, die tegenwoordig ook met een drainageblok geleverd kunnen worden. Het regenwater wordt in het drainageblok opgevangen en langzaam weer afgegeven aan de bodem.
En tot slot: de opblaasbare zwembaden en –badjes zijn niet aan te slepen. Bedenk dat er heel veel water verloren gaat door deze iedere keer te vullen. Om te voorkomen dat het water erg vuil wordt, loont het om een klein voetenbadje naast het zwembad te plaatsen, waar het ergste vuil van de voeten wordt gespoeld voordat er in het bad geplonst wordt. Grotere baden kunnen met behulp van een pompsysteem schoongehouden worden, kleinere baden kunnen met een schepnetje ook best een paar dagen schoongehouden worden. Dek de baden af als ze niet gebruikt worden, dat scheelt heel veel inwaaiend vuil. En moet het water er dan toch uit of vervangen worden: niet zomaar laten weglopen, dat spreekt voor zich. Gebruik het om de planten water te geven.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!