Een groeiende groep Zoetermeerders komt financieel niet meer rond als gevolg van de energiearmoede en de koopkrachtcrisis. Wethouder Bouke Velzen: “We zagen de problemen al langer aankomen en moeten nu snel actie ondernemen. We willen niemand in de kou laten staan.”
De prijzen van voedsel, brandstof en energie stijgen snel en steeds meer mensen komen hierdoor in financiële problemen. Het gaat inmiddels niet alleen meer om de mensen die een inkomen hebben tot 120% van de bijstandsnorm, maar ook veel mensen met een middeninkomen komen steeds moeilijker rond. Financiële stress legt een hoge druk op mensen, die vaak moeten bezuinigen op boodschappen, sporten en uitjes totdat het écht niet meer lukt en betalingsachterstanden optreden. Wethouder Velzen: "Het gaat hier om mensen die vorig jaar nog prima konden rondkomen die nu opeens in de problemen komen doordat alles tegelijk duurder wordt. Het mag niet zo zijn dat als je altijd een kloppend huishoudboekje had, je nu ineens in geldproblemen komt."
Naast de maatregelen voor de koopkracht die het kabinet neemt, wil het Zoetermeerse college armoede op drie fronten aanpakken:
- Er komt een loket voor vragen, informatie en praktische ondersteuning waar mogelijk.
- De gemeente gaat partners in de stad ondersteunen
- Er wordt een noodfonds opgezet, net als bij de coronacrisis
Het informatieloket zal zo snel mogelijk worden opgezet, met een telefoonnummer en een emailadres. De bedoeling is dat mensen hier heel laagdrempelig terecht kunnen met vragen over voorzieningen zoals de energietoeslag en andere voorzieningen en maatregelen van Rijk en gemeente om te helpen bij financiële problemen. Ook is het loket er voor organisaties, zoals scholen, huisartsen, sportverenigingen, die er terecht kunnen met vragen, zorgen en signalen die zij opvangen.
Partners in de stad die met armoedeproblematiek te maken hebben zijn bijvoorbeeld Stichting Leergeld, De Voedselbank en Stichting urgente noden Zoetermeer. Het college stelt extra geld beschikbaar zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen. De Voedselbank bijvoorbeeld ziet een ongekende stijging van zo’n 45 klanten per week en ook de andere organisaties zien steeds meer mensen om hulp vragen.
Wethouder Bouke Velzen: “Deze organisaties zijn al lange tijd actief in onze stad, zij kennen de mensen en weten precies hoe zij moeten helpen. Voor inwoners is het gemakkelijker om bij deze organisaties om hulp te vragen dan bij de gemeente, zij zijn immers vaak al bekend met de organisatie. De organisaties krijgen financiële ondersteuning, maar ook steun in kennis waar we dat kunnen geven.”
Het noodfonds richt zich op de partijen in de stad in de problemen komen door de energiecrisis. Dat zijn bijvoorbeeld vrijwillige of commerciële aanbieders van sport, cultuur of sociale activiteiten en bedrijfsleven / mkb. Het college wacht hier nog even af welke maatregelen het kabinet verder nog gaat nemen voor deze groepen.
Wethouder Velzen: “We zijn natuurlijk ook in overleg met grote steden en moeten de komende maanden kijken wat er werkt en hoe we deze problemen het beste kunnen oplossen. Daarnaast moeten we natuurlijk ook voortmaken met de energietransitie zodat we in de toekomst minder last hebben van een energiecrisis!”
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!