Wethouder Ter Laak (links) met alle deelnemers aan het project
Het project ‘Eenzaamheid in Beeld’ startte woensdag 18 januari met de eerste film die online gezet werd. Wethouder Ingeborg ter Laak bekeek samen met de deelnemers aan het project de eerste film. Ter Laak: “Het is ontzettend moedig van jullie om je verhaal zo op camera te vertellen, maar ook supergoed!”
Wethouder Ter Laak is nauw betrokken bij de Community Tegen Eenzaamheid en weet hoe moeilijk het is om dit bespreekbaar te maken. "Het ervaren van eenzaamheid heeft veel impact op mensen, maar erover praten is niet gemakkelijk. Zes dappere Zoetermeerders deden dit wel in het project ‘Eenzaamheid in Beeld’, zij vertelden voor camera wat eenzaamheid met hen doet en hoe ze hun situatie hebben verbeterd. En ze geven aan wat je als inwoner kunt doen om het leven van iemand die zich alleen voelt wat mooier te maken."
De eerste film werd woensdag 18 januari online gezet en ook voor het eerst vertoond aan de deelnemers aan het project. Een beetje gespannen keken de deelnemers dan ook naar het scherm, maar die spanning werd al gauw minder. Christa, één van de deelnemers: “Het is een hele mooie film geworden. Het is raar om jezelf zo terug te zien, maar ik hoop dat mensen er iets aan hebben!”
Eenzaamheid in beeld bestaat uit zes korte films. Ze zijn gemaakt door Zoetermeer Actief (film) en Hans van Reeuwijk (interviews) in samenwerking met zes organisaties die betrokken zijn bij het thema eenzaamheid. Het project is gefinancierd door de Gemeente Zoetermeer en Fonds1818.
Met de films willen de makers bewustzijn over eenzaamheid verhogen en daarnaast bewoners en organisaties aansporen tot actie. De achterliggende gedachte is dat een klein gebaar het verschil maken. Het hoeft allemaal niet groots te zijn. Een beetje aandacht of een klein gebaar, daar gaat het om.
Hans van Reeuwijk: “Wij hopen dat na het zien van de films, mensen die zich eenzaam voelen een haakje vinden om er over te praten. Dat mensen om hen heen contact gaan maken, en dat vrijwilligers en professionals in organisaties gemakkelijker over eenzaamheid spreken.”
Aan het einde van elke korte film komt een organisatie in beeld die vertelt zij doen. De zes organisaties zijn: MeeZHN, Buurttuin Zoete Aarde, TeamWerk Zorg, UVV, Wijck en Stichting Niet Alleen.
De eerste film die online te zien is, is van Christa bij Buurtuin Zoete Aarde. Zij geeft een mooie tip voor wat je als bekende kunt doen voor iemand die eenzaamheid ervaart. De andere 5 films zullen steeds op woensdagmiddag online komen.